PRAVDA O VĚDĚ V BRNĚ

Kdy se začnou se na Marsu zalévat květiny recyklovanou močí? Jak vznikají černé díry? Která mutace genu způsobí, že je leukémie dědičná? A jak to všechno souvisí s Brnem? Nejen na tyto otázky se v pilotních dílech nového seriálu Svedu vědu ptá herec a moderátor Tomáš Matonoha. Pro odpověď si zašel k těm nejpovolanějším – za špičkovými vědci působícími v našem městě. Nejde přitom jen o rozhovory se světovými vědeckými hvězdami. Tomáše zajímá i mlhovina, která se vznáší nad jejich pracovišti. Díky kameramanům se tak podíváte do kuchyně vědeckých center, která se zapojují do globálních projektů. 

V uplynulých měsících pod taktovkou Hvězdárny a planetária Brno vznikly první tři díly, které se dotýkají nejen hvězd, ale také otázek života a smrti. Svůj výzkum vesmíru odhalí světový astrofyzik Norbert Werner, fungování startu raket a vynášení družic na oběžnou dráhu popíšou kluci z firmy SAB Aerospace. Odvyprávíme vám také příběh, který dokazuje, že díky spolupráci vědců a lékařů umíme zachránit nejen jeden lidský život, ale život celých rodin. Odhalíme díky němu i dramata, která se odehrávají pod prosklenou střechou CEITECu nedaleko bohunické nemocnice.

Pokud se vám bude náš pohled na vědu líbit, pokusíme se přinášet příběhy našich vědeckých hvězd i na podzim. Do té doby nám to můžete dát najevo na našich sociálních sítích.

Projekt podpořil Jihomoravský kraj prostřednictvím programu Jihomoravský kraj fandí vědě. Videa vznikly pod hlavičkou Hvězdárny a planetária Brno . Tvůrcem videí je Filmondo

Poděkování: Best Western Premier Hotel International Brno