Astronomická mapa České republiky
 
Astronomická společnost Chomutov
Z
 
Oblastní muzeum Chomutov, Palackého ul. 86, 430 01 Chomutov
tel. 732 579 045 | http://www.astro21.cz | radek.zozulak@seznam.cz

Astronomická společnost Chomutov byla oficiálně přijata jako pobočka České astronomické společnosti (ČAS) 20.2.2020 v Oblastním muzeu Chomutov, kde také formálně sídlí. Zde také společnost realizuje veřejné přednášky a prezentace. Cílem společnosti je propagace české astronomie a rozvoj zájmu o astronomii, kosmonautiku, vesmír, přírodní vědy a techniku, a to především v Chomutově a blízkém okolí.

Založení společnosti předcházela mnoholetá činnost s mládeží při vedení kroužku astronomie. U příležitosti zajímavých astronomických úkazů kroužek připravoval pozorování i pro nejširší veřejnost. V posledních letech se však přípravy akcí pro veřejnost ujala Astronomická společnost Chomutov, která má své sídlo v Oblastním muzeu Chomutov. Veřejná pozorování pod noční oblohou probíhají na louce u bývalého kina Oko v Chomutově (naproti kostelu Sv.Barbory).

Ve středu 18. prosince 2019 v 9:54 hod. SEČ se do vesmíru vydala evropská sonda Cheops. Na její palubě jsou dvě titanové desky se zmenšenými vylosovanými obrázky dětí zapojených do mezinárodní soutěže. Mezi nimi je i 10 obrázků dětí, které se spolu s kroužkem astronomie zúčastnily této soutěže. Díky těmto dětem (dnes studentům) Chomutov zamířil ke hvězdám…

geografická poloha 13° 25′ 2″ | 50° 27′ 35″ | 332 m n. m. | mapa Google | mapa Seznam

Vaše komentáře k tomuto místu:
Vyplňte prosím alespoň své jméno nebo přezdívku, napište svůj vzkaz a správně zapište jméno X-té planety (řazení je tradiční, podle průměrné vzdálenosti od Slunce).
jméno:  e-mail:  7. planeta: 
Zatím žádný komentář.

Připraveno v rámci Demonstrátorského semináře organizovaného v říjnu 2006 Sdružením hvězdáren a planetárií za podpory Ministerstva kultury České republiky.

© 2006 Jiří Dušek, Hvězdárna a planetárium M. Koperníka v Brně

Publikování nebo další šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autora zakázáno.