Astronomická mapa České republiky
 
Židovské hodiny
Z
 
Maiselova 18, 110 00 Praha

Židovské hodiny na věži bývalé židovské radnice u Staronové synagogy pocházejí z 18. století (vznikla přestavbou původní radnice Mordechaje Maisela ze 16. století). Jelikož se většina východních jazyků čte zprava doleva, točí se i tyto hodiny obráceně. Naše malá ručička je u židovských velká a naopak, jednotlivé číslice jsou zobrazeny písmeny hebrejské abecedy. Dnes je v budově sídlo Rady židovských náboženských obcí.

geografická poloha 14° 25′ 7″ | 50° 5′ 22″ | mapa Google | mapa Seznam

Vaše komentáře k tomuto místu:
Vyplňte prosím alespoň své jméno nebo přezdívku, napište svůj vzkaz a správně zapište jméno X-té planety (řazení je tradiční, podle průměrné vzdálenosti od Slunce).
jméno:  e-mail:  3. planeta: 
29.12.2006 09:14 | Petr Beran
Ač jsem se na hodiny díval každý den při čekání ve frontě na oběd ve školní jídelně, vždy to pro mě znamenalo intenzivní soustředění abych se dobral toho správného času. Doporučují jako zajímavé duševní cvičení :-). Bohužel se mi zatím nepodařilo sehnat napodobeninu pro zavěšení doma na zeď :-(

Připraveno v rámci Demonstrátorského semináře organizovaného v říjnu 2006 Sdružením hvězdáren a planetárií za podpory Ministerstva kultury České republiky.

© 2006 Jiří Dušek, Hvězdárna a planetárium M. Koperníka v Brně

Publikování nebo další šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autora zakázáno.