Astronomická mapa České republiky
 
sluneční hodiny
Z
 
chrám sv. Bartoloměje, Brandlova, 280 02 Kolín

Na vystouplém kameni chrámu sv. Bartoloměje v Brandlově ulici v Kolíně jsou patrné zbytky slunečních hodin z poloviny 15. století. Národní kulturní památka – chrám sv. Bartoloměje pochází ze druhé poloviny 13. století, ve druhé polovině 14. století jej po požáru přestavěl Petr Parléř (jeden z nejvýznamnějších středověkých stavitelů). Při kostele je zvonice a barokní kostnice. Ve 20. století prošel chrám důkladnou rekonstrukcí.

geografická poloha 15° 12′ 6″ | 50° 1′ 36″ | mapa Google | mapa Seznam

Vaše komentáře k tomuto místu:
Vyplňte prosím alespoň své jméno nebo přezdívku, napište svůj vzkaz a správně zapište jméno X-té planety (řazení je tradiční, podle průměrné vzdálenosti od Slunce).
jméno:  e-mail:  7. planeta: 
17.11.2006 02:33 | Mirek
Jsem rodilý Kolíňák,ale o tomto zbytku slunečních hodin nevím. Vím jen jedno a to, že je-li tento kámen umístěn na kostele v Brandlově ulici pak nemohl na tomto místě jako sluneční hodiny fungovat. Tato strana kostela je směrována na sever a slunce z této strany na kostel nikdy nesvítilo. Je možné, že Petr Parléř byl vtipálek nebo snad šetřílek a použil tento kámen z jiného, již zbouraného domu.

Připraveno v rámci Demonstrátorského semináře organizovaného v říjnu 2006 Sdružením hvězdáren a planetárií za podpory Ministerstva kultury České republiky.

© 2006 Jiří Dušek, Hvězdárna a planetárium M. Koperníka v Brně

Publikování nebo další šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autora zakázáno.