Menu English

Od 8. do 14. července se koná Festival planet Brno. Vše podstatné najdete na www.festivalplanetbrno.cz

O jarňákách na hvězdárnu

Návštěva z vesmíru – tak se jmenuje pohádkové dobrodružství odehrávající se pod oblohou velkého planetária, které mimořádně v odpoledních hodinách uvádí Hvězdárna a planetárium Brno. Navštívit jej můžete v úterý, ve středu a ve čtvrtek vždy ve 14.00 hodin. Představení je vhodné pro děti starší 4 let a trvá zhruba 55 minut.

Příběh vypráví o dvou bratrech, Lukášovi a Martinovi, kteří se rádi dívají na oblohu. Jednoho večera, když společně objevují krásy vesmírných objektů, zahlédnou jasné světlo padající do lesa nedaleko jejich domu. A jelikož jsou tito nebojácní kluci přesvědčeni, že se jedná o nebeský kámen, rozhodnou se jej také nalézt. Ke svému překvapení však narazí na nefalšovaného a velmi kamarádského mimozemšťana. Tomu Lukáš s Martinem vypráví o planetě Zemi, aby se na oplátku ledasco dozvěděli o jeho mimozemském domově. Pohádkový příběh doprovází okouzlující animace planet a krásné obrázky Josefa Hajného, namluvil Zdeněk Junák.

Máte-li hravou povahu, pak navštivte  exploratorium, kde vás provedeme fascinujícím příběhem Sluneční soustavy. Seznámíte se s moderním pohledem na okolí naší planety, sáhnete si na meteority a s pomocí audiovizuálního systému, který nemá ve střední Evropě obdoby, budete putovat napříč prostorem i časem. Po celý pobyt v exploratoriu vám bude k dispozici školený personál, který kdykoli pomůže nebo cokoli vysvětlí. Prohlídka naší interaktivní expozice, která je vhodná pro návštěvníky jakéhokoli věku od 7 let, trvá 45 minut. Začínáme každý den kromě neděle od 17.00 hodin.

A to pořád není všechno! Pod odsuvnou střechou naší nebeské pozorovatelny najdete velké astronomické dalekohledy nabízející jedinečný zážitek z pozorování objektů blízkého i vzdáleného vesmíru. Prosklená fasáda a velká pozorovací terasa navíc zprostředkují úžasné pohledy na denní i noční Brno. Komentované procházky večerní oblohou, které vedou odborní průvodci, začínají vždy v 19.00 hodin. S ohledem na změny v postavení nebeských těles, stejně jako roční období, je každá taková výprava zcela jedinečná. Během jarních prázdnin přitom máme krásný výhled především na planety Venuše a Jupiter. Na pozorování se rozhodně doporučujeme velmi teple obléci, vždyť se odehrává pod odkrytým nebem!

Milovníci katastrof se zase mohou těšit na Zprávu o konci světa, kterou ukazujeme ve středu, pátek a v sobotu v 18.00 hodin. Blíží se skutečně konec světa? Mohou z vteřiny na vteřinu zmizet všechny naše jistoty? Zanikne krásná hudba, výpravné obrazy, jemná sochařská díla, veškeré lidské poznání? A pokud takové nebezpečí skutečně hrozí, není v naší moci truchlivý konec odvrátit? Ve výpravném představení Zpráva o konci světa nejdříve s nadsázkou okomentujeme novodobá proroctví vzbuzující bezdůvodný strach. Poté se ale dozvíme, že rostliny a živočichové na naší planetě skutečně hrají každodenní loterii o přežití. Netřeba se však příliš bát – závěr pořadu proto bude více než překvapivý. A svým způsobem i optimistický. Zprávu o konci světa namluvili herci Městského divadla Brno – Jana Musilová, Petr Štěpán a Zdeněk Junák. Režisérem je Jiří Dušek.

Důvodů, proč se o jarních prázdninách vydat na Kraví horu, je tedy více než dost!