Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Virtuální prohlídka

Máte to k nám daleko, a přesto byste se k nám rádi podívali? Fotografie Hvězdárny vám nestačí? Pak zkuste naši Virtuální prohlídku!

Virtuální prohlídka

Virtuální prohlídku Hvězdárny a planetária Brno vytvořil Michal Kroužel. Co bylo k vytvoření prohlídky potřeba?

Především hvězdárna samotná, dále pak digitální zrcadlovka s extra širokoúhlým objektivem, tzv. rybím okem a stativ se speciální panoramatickou hlavou, která eliminuje paralaxu (zdánlivý rozdíl polohy bodu vzhledem k pozadí při pořizování jednotlivých fotografií), dálková spoušť, nabitý akumulátor a mnoho místa na paměťové kartě.

Jaký byl postup? Teorie je jednoduchá. Nejprve se ustaví soustava do vodorovné polohy a poté pomocí rotace stativové hlavy vyfotí v šesti polohách vždy tři snímky s různou expozicí, tím se zabere celých vodorovných 360°, zbývají tři snímky zenitu a tři snímky nadiru (země). Tím vznikne osm trojic snímků. Z jednotlivých trojic se metodou HDR vytvoří jediný pohled s vysokým dynamickým rozsahem. Tyto pohledy se pak dohromady spojí do kruhové projekce. Pomocí specializovaných softwarů pak z této projekce vznikne ovladatelná virtuální prohlídka. Teoreticky jsem měl pořídit na těchto deset prohlídek 270 fotografií.

Praxe je ale složitá. I ten nejstabilnější stativ je vždy nestabilní. Často jsem si do něj po zdlouhavém ustavení do vodorovné polohy kopl a vše mohlo začít od začátku. Při pořizování exteriérových snímků jsem navíc musel sbírat ze země papírky a odhánět překážející auta. Než se řidiči dostavili ke svým vozům, odebral jsem se do občerstvovacího koutku uvnitř hvězdárny, kde jsem se dožadujíce více cukru do kávy nestrefil do správného tlačítka a stiskl volbu nápoje bez kelímku. Mých proteklých deset korun zde z kávy extra zanechalo alespoň její vůni.

Poté, co se všech 951 snímků z paměťové karty zkopírovalo do počítače, začalo jejich zpracování. S vidinou jedné dlouhé probdělé noci jsem s konvičkou oblíbeného oolongu vybral nejpovedenější záběry a předhodil je k automatickému zpracování. Výsledek se bohužel zdaleka nedal nazvat výsledkem. Teprve když už takovýchto nocí bylo deset, začaly za pomoci manuálních zásahů vznikat první použitelné soubory. Přišlo na řadu programování ovládacích prvků, optimalizace pro nejrůznější zařízení a prohlížeče.

Po dvou měsících spatřila světlo reálného světa tato virtuální prohlídka.

Použitá technika:

  • Digitální zrcadlovka SONY a700
  • objektiv Samyang 8mm
  • stativ Vanguard alta
  • panoramatická hlava Nodal Ninja
  • dálková spoušť noname

Použitý software:

  • FastStone Image Viewer – retuše, dávkové zpracování (free)
  • Hugin – spojování panoramat, HDR (free)
  • Pano2VR – programování a vytvoření finálního uživatelského rozhraní
  • Notepad++