Menu English

Staň se pokusným králíkem a já ti řeknu, kdo jsi! III

V sobotu 6. dubna se Hvězdárna a planetárium Brno opět stane centrem výzkumu v oblasti evoluční psychologie! Návštěvníci všech věkových kategorií, kteří zavítají v odpoledních hodinách na Kraví horu, se budou moci aktivně zúčastnit bádání (a to zcela zdarma), které mimo jiné pomůže českým vědcům lépe pochopit, co vše je parazitický prvok jménem Toxoplasma gondii schopen udělat s lidským chováním. Myslíte si, že zrovna Vás se to netýká? Věřte nebo ne, ale tuhle potvůrku si nese v těle každý třetí z nás! Nepromarněte tedy jedinečnou příležitost zjistit, jestli máte „toxku“ v těle, a vydejte se na brněnskou hvězdárnu obětovat malou trochu své krve 🙂 A aby bylo bádání úplné, tak ještě k tomu všemu dostanete za domácí úkol vyplnit osobní dotazník, který Vám prozradí mnohé o Vás samotných! A nezapomeňte také vzít své děti, jelikož i ony se budou moci do výzkumu zapojit, a to prostřednictvím jednoduchých experimentálních her, za které je bude čekat odznáček či dokonce sladká odměna.

obrazek

Na setkání s vámi se těší tým Flegrovy laboratoře evoluční biologie ve složení Robin Kopecký (hodný pán s odznáčky), Radim Kuba (který vám z vaší vlastní krve vyvěští… váš Rh faktor!), Lenka Příplatová (žebrající o vaši krev a dotazníková data), pan doktor Hodný (hodný pán s jehlou) a pan profesor Jaroslav Flegr osobně. Hry o bonbóny a testy na toxoplasmózu jsou zdarma, i když výměnou za krevní test vás poprosíme o vyplnění nějakého toho dotazníku.

6. dubna 2019, 13:00 – 18:00

foyer, vstup zdarma

Odběry krve, určení Rh faktoru, dotazníky, experimenty a odznáčky pro děti.

6. dubna 2019, 14:00

přednáškový sál, cca 45 minut, vstupné 50 Kč

50 odstínů mýtů o ateismu a víře
Mgr. et Mgr. Robin Kopecký

Přírodovědecká fakulta UK v Praze

Přednáška představí nový výzkum týmu Laboratoře evoluční biologie profesora Flegra zabývající se tím, jak nadpřirozená přesvědčení nebo jejich absence ovlivňuje lidský život. Pokusíme se vyvrátit často tradované mýty ohledně původu nadpřirozených přesvědčení a jeho vlivu na lidský život. Pozor, jedná se o velice kontroverzní téma a vstup je jen s otevřenou myslí a na vlastní nebezpečí!

Program a vstupenky

6. dubna 2019, 18:00

digitárium, vstupné 120 Kč

Řídí naše životy paraziti?
prof. RNDr. Jaroslav Flegr, CSc.

Přírodovědecká fakulta UK v Praze

Program a vstupenky

Mnoho parazitů zvyšuje pravděpodobnost svého přenosu na další hostitele tím, že účelně mění chování svých hostitelů. První doklady pro to, že obětí podobné manipulace může být i člověk, byly získány českými vědci v roce 1994 a týkaly se parazitického prvoka toxoplasmy. Během následujícího čtvrt století bylo zjištěno, že toxoplasma mění psychiku i chování nakažených osob, zhoršuje jejich reakční rychlost a zvyšuje riziko dopravních nehod. V posledních letech se navíc ukázalo, že řadu změn v psychice nejspíš vyvolávají i další běžní parazité, například bakterie Bartonella a Borrelia, případně lidský cytomegalovirus. V současnosti se snažíme zjistit, které z pozorovaných změn jsou výsledkem cílené parazitické manipulace, a které jsou pouze projevem dlouhodobého chronického onemocnění.