Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Noc vědců v Brně

Noc vědců v Brně

Noc vědců je celorepubliková vědecko-popularizační akce, která zapojuje všechny lidi do inspirujícího prostředí vědy. Návštěvníci si hrají, poznávají, zkoušejí a snaží se pochopit a objevovat tento fascinující svět. Noc vědců se uskuteční v pátek 5. října od 18 do 24 hodin, v Brně se do ní zapojí Technické muzeum v Brně, Masarykova univerzita v Brně, Mendelova univerzita v Brně, VIDA! science centrum, Vysoké učení technické v Brně. Základním rozcestníkem je www stránka www.nocvedcuvbrne.cz

 

Díky mimořádnému příspěvku Jihomoravského kraje se Noc vědců v Brně dočkala nejen mimořádné propagace, ale z většiny míst si mohou vědy chtiví návštěvníci odnést i drobný hlavolam, který otestuje jejich zručnost a trpělivost. Existují přitom dvě desítky jeho variant, takže se vyplatí navštívit víc míst.  Jiří Dušek, koordinátor popularizace vědy a techniky Jihomoravského kraje a ředitel Hvězdárny a planetária Brno

 

Kde začít? Samozřejmě na stránce www.nocvedcuvbrne.cz

V České republice se Noc vědců koná už od roku 2005 a neustále se rozšiřuje do dalších měst. Chytré zábavě se meze nekladou a tak není divu, že získává na popularitě, baví totiž ty nejmenší i dospělé.

Noc vědců letos poprvé přímo v budově VIDA! science centra! Co mají společného kostka cukru, stavebnice Merkur, robot nebo třeba buzola? Patří mezi české vynálezy a objevy! Záleží jen na vás, jestli si budete chtít zkonstruovat vlastní zařízení, uchýlit se v laboratoři k mikroskopu nebo se zaposlouchat do vyprávění opravdového vědce. Kromě dílen a bádacích stanovišť se můžete těšit na science show Časograf a její výjimečnou prvorepublikovou atmosféru. Pro nejnadšenější objevitele české vědy je pak nachystaná speciální trasa po expozici a stanovištích. Na ty, co cestu úspěšně zvládnou, čeká titul Vidálezce.

Letos poprvé se do Noci vědců zapojí i Univerzita obrany, která umožní návštěvníkům nahlédnout pod pokličku vojenské vědy v areálu kasáren na ulici Šumavská 2.  V programu budou mj. ukázky laboratoří katedry bojových a speciálních vozidel, simulátorů řízení letového provozu a řízení vrtulníku, ručních zbraní a optických přístrojů nočního vidění. Nebudou chybět ani dovednostní soutěže pro děti i dospělé.

Mendelova univerzita v Brně si letos pro vás připravila projížďku traktorem, možnost řídit vlak na modelu železnice nebo se naučit kuchat rybu.

V pátek 5. října 2018 se opět po roce otevřou brány i Masarykovy univerzity v Brně, která vpustí do svých prostor návštěvníky toužící zažít noc plnou vědy. Tento rok je zaměřen na tematiku 100 let české vědy, která je propojena s oslavami 100. výročí založení republiky. Do tajů věd přírodních, humanitních a technologických vás zasvětí všech 9 fakult, které spolu s dalšími externími působišti vytvoří 7 vědeckých zón.

Na Vysokém učení technickém v Brně, které je nejstarší univerzitou v moravské metropoli a příští rok oslaví už 120 let své existence, se připojí 6 fakult a 3 další vědecká pracoviště brněnské techniky. Návštěvníci Fakulty elektrotechniky si například změří EKG ponořením dlaní do kbelíků s vodou, tak jako to před 115 lety provedl vynálezce EKG a nositel Nobelovy ceny Willem Einthoven. Že i architektura je věda, dokazuje expozice Fakulty architektury, která se představí společně s Fakultou strojního inženýrství v prostorách Technického muzea v Brně.

Diváci Noci vědců na Fakultě chemické se dozví o světovém kulinářském vynálezu, který pochází už z první republiky, ale málokdo o něm ví. CEITEC VUT zve návštěvníky do největších tuzemských čistých laboratorních prostor, které jsou dostupné jen ve speciálním skafandru. Z toho důvodu je nutné se na prohlídku předem registrovat na webu CEITEC. Fakulta stavební, představí například 100 let vývoje měřící techniky, vodních staveb nebo map, velmi atraktivní bude i virtuální realita, kde simulace budou velmi živé.

Technické muzeum v Brně nabídne mimo jiné pohled pod pokličku elektronových mikroskopů, a to díky specialistům světových firem se sídlem v Brně – Thermo Fisher Scientific (FEI) a TESCAN. FEI si navíc pozvala Úžasné divadlo fyziky ÚDiF, které představí show na téma „Co dokáže vakuum“. Odborné pracoviště TMB Metodické centrum konzervace přiblíží svou práci v oblasti restaurování a konzervace historických předmětů a na zábavném stanovišti si návštěvníci ověří znalosti o významných vědcích.

Tak ještě jednou… klikněte na www.nocvedcuvbrne.cz a vydejte se v pátek 5. října na průzkum!

Akci Noc vědců podporuje Jihomoravský kraj v rámci projektu Jihomoravský kraj fandí vědě!