Menu English

Hvězdárna a planetárium Brno začala realizovat velký mezinárodní projekt

Co má společného planetárium v Hamburku, Zelené hoře, Hurbanovu, Budapešti a Baia Mare s Brnem? Nic menšího než velký, v pravdě středoevropský projekt, který posouvá hranice mezinárodní spolupráce v propagaci vědy a techniky. Vzniká totiž představení pro digitální planetária ve slovenské, české, maďarské, německé, polské, rumunské a anglické variantě.

Samozřejmě, že dlouhodobě spolupracujeme se zahraničními partnery. Třeba s planetáriem v New Yorku, San Francisku, Toulouse nebo Kyjevě. Poprvé se však pouštíme do velké, středoevropské produkce. Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

V rámci projektu totiž společnými silami vytvoříme přibližně 25minutové představení pro digitální planetária na téma „kosmické technologie v našich každodenních životech“.
Náš moderní svět totiž nemůže existovat bez umělých družic. S jejich neviditelnou pomocnou rukou se potkáváme od rána do večera. A v noci? V noci hlídají náš pohodlný a bezpečný spánek. Elektronika nebo noviny, které čtete, auto, které řídíte, letadlo či vlak, kterými cestujete, jídlo, které jíte, a šaty, které oblékáte, jsou dostupné díky tomu, že jsme vyřešili, jak cestovat po oceánech bez vyznačených tras… nezmapovaných kontinentech… nekonečném vesmíru…

Jak by to vypadalo bez pomoci satelitů? Tato drobná, ale úžasně důmyslná zařízení pozorují planetu Zemi, přenášejí naše rozhlasová i televizní vysílání, pomáhají s efektivnějším využitím přírodních zdrojů a třeba také sledují pohyb ohrožených zvířat. Objevte všechna služební tajemství s nimi spojená! Tak by mohlo znít základní poselství nového pořadu.

Druhou částí projektu je samozřejmě spolupráce pětice evropských planetárií – kromě Hvězdárny a planetária Brno to je Planetarium Hamburg (Německo), Slovenská ústredná hvězdáreň (Slovensko), Tudomanyos Ismeretterjeszto Tarsulat (Maďarsko), Complexul Astronomic Baia Mare (Rumunsko), Zielonogorski Osredok Kultury (Polsko).

Projekt byl zařazen do programu Erasmus+ (Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices) a podpořen celkovou částkou 220 578 euro. Hlavní část realizace proběhne v roce 2019.