Menu English

Měsíční noc na Kraví hoře

Tohle si rozhodně nesmíte nechat ujít! V pátek 27. července se na nočním nebi odehraje divadlo, na jehož reprízu si počkáme dalších 11 roků. Komu připadne hlavní role? Přeci Měsíci! Ten se na dlouhé dvě hodiny schová do zemského stínu, aby nám předvedl parádní úplné zatmění. Aby toho nebylo málo, bude na nebeské scéně sekundovat zářivý Mars, doprovázený dalšími planetami Sluneční soustavy.

Na Hvězdárně a planetáriu Brno začne pozorování po setmění – a nejen to. Již od 21. hodiny budou připraveny dalekohledy, speciální světelné instalace v přilehlém parku i na koupališti, informační materiály a další překvapení. Tak se přijďte podívat! Měsíční noc se uskuteční za každého počasí, vstupné platit netřeba.

zatměni_2018-2

K pozorování mimořádného představení každopádně nic speciálního nepotřebujete. Snad jen štěstí na pěknou oblohu, teplé oblečení a ideálně nějaké ty přátele. To, že se děje něco zvláštního, bude patrné už při východu Měsíce krátce před 21. hodinou. Kdybyste se v té době, tedy v pátek 27. července večer, nacházeli oblečení ve skafandru na vyprahlém povrchu samotného Měsíce, viděli byste, jak planeta Země pozvolna zakrývá oslnivý sluneční disk.

Úplné zatmění začne o půl desáté. Pokud budete někde mimo rušivá světla města, objeví se na setmělé letní obloze nejen řada slabých hvězd, ale i Mléčná dráha. A budete-li mít po ruce dalekohled, určitě se s ním na měsíční kotouč podívejte. Odměnou vám bude spousta zajímavých detailů.

V téže době v těsné blízkosti Měsíce snadno najdete i naoranžovělý zářivý Mars. Jen o pouhé čtyři dny později přitom nastane tzv. velká opozice, během které bude Mars jenom 58 milionů kilometrů od Země. To je nejmenší vzdálenost od předcházející velké opozice v roce 2003.  Pokud na Mars zamíříte dalekohled, snadno rozlišíte jeho malý kotouček a na něm dokonce i drobné, tmavé skvrnky. A proč „opozice“? Jednoduše proto, že Mars bude na opačné straně pozemské oblohy než Slunce.

Úplné zatmění Měsíce skončí ve čtvrt na dvanáct, ještě po půlnoci však budeme sledovat, kterak Měsíc vystupuje z plného zemského stínu.

zatměni_2018-4

Zatmění Měsíce však bude vidět nejen z Brna, ale i celé České republiky. Dokonce z celé Evropy, Afriky i Asie. Nejdelší úplná zatmění Měsíce trvají 106 minut. Například v červenci 2000 to bylo přesně 106 minut a 25 sekund. V srpnu 1859 trvalo ještě o tři sekundy déle. Tento rekord však bude překonán až 19. srpna 4753 s časem 106 minut a 35 sekund. Těch 103 minut v pátek 27. července 2018 bude ovšem i tak velmi dlouhýýých…

 

Hlavním garantem akce je Hvězdárna a planetárium Brno a Sportovní a rekreační areál Kraví hora. Umělecké instalace zajišťují VISUALOVE. Měsíční noc se koná pod záštitou Petra Vokřála, primátora statutárního města Brna, a Martina Landy, starosty městské části Brno-střed. Měsíční noc je součástí projektu Jihomoravská kraj fandí vědě!

2014_10_08_ZM_Pan2_postupka_1800px