Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Přijďte pokřtít Bleděmodré město

Brněnská hudební skupina vydává nové album „Bleděmodré město“, které je inspirováno Brnem. Deska vychází 18. června 2018, kdy proběhne i křest alba s videoprojekcemi v brněnském planetáriu na Kraví Hoře. Album chce oslovit i ty, kteří Brno neznají, třeba touhou po hledání zdánlivě skrytého.

Vstupenky

Na projektu spolupracoval známý hudební producent Lukáš Chromek (mínus 123 minut, Thom Artway, ATMO music) a pomohl k modernímu zvuku desky. Díky tématu se navíc nabízelo spojit hudbu a slova s obrazem. Na fotkách do bookletu kapela spolupracovala s herci legendárního brněnského divadla Husa na provázku. Fotografie vytvořil David Konečný, dal jim jedinečný styl a zachytil atmosféru pomalu mizejícího Brna.

Nápad na kolekci písní inspirovaných Brnem vznikl z touhy začít tvořit nové písničky kapely už s nějakou spojující myšlenkou. Svůj vztah k městu přibližuje zpěvák a textař kapely, Michal Kosmonaut Šimíček: „Město mě vždy fascinovalo a teď jsem ho chtěl poznat ještě blíž. Většinou jsem psal přímo v nočních ulicích. Psal jsem na nástupištích hlavního nádraží, odkud odjížděly za války transporty, chodil si povídat do hospůdek v „ghettu“, plaval v noční řece a se zavřenýma očima jsem s doprovodem hodiny procházel ulicemi, abych mohl zachytit hlas města. Texty se Brna dotýkají v různých souvislostech – od konkrétních míst, historických událostí, brněnských specifik až po čistě soukromý vztah k rodnému domu, který již neexistuje. Bleděmodré město není příběhem města, ale je mozaikou příběhů, které se v něm staly nebo stát mohly.“

Hudbu tvořila kapela společně a do nahrávky jsou doplněny autentické zvuky města. Uslyšíte třeba starý pater noster z hlavní pošty, projíždějící šaliny, sirénu v ulicích, útržky telefonátů a další zvuky z míst, kde se písně odehrávají. Záměrem skupiny bylo, aby deska inspirovala nejen poslechem, ale i v touze přiblížit se městu.

Deska vychází 18. června 2018, kdy proběhne i křest alba s videoprojekcemi v brněnském planetáriu na Kraví Hoře. Přijďte do planetária a buďte s námi u toho!