Menu English

Podívejte se na velké sluneční skvrny

Na povrchu Slunce je v těchto dnech patrná dvojice obrovských slunečních skvrn. Jsou tak veliké, že k jejich zahlédnutí nepotřebujete žádný speciální dalekohled. Jen si musíte oslnivé Slunce zeslabit pomocí speciálního filtru.

Sluneční skvrny budou pozorovatelné ještě několik dní. Dokonce i bez dalekohledu je rozeznáte jako větší a menší tečku viditelnou na povrchu Slunce. Jejich výskyt navíc doprovází rozsáhlé erupce, takže nejsou vyloučeny ani polární záře.

latest_4096_HMII

Snímek povrchu Slunce ve viditelném světle pořízený sondou Solar Dynamic Observatory  v pondělí 4. září ráno.

Co jsou vlastně skvrny zač?

Nic jiného než chladnější místa ve fotosféře – viditelné tenké slupce Slunce. Zatímco teplota slunečního povrchu je zhruba šest tisíc stupňů Celsia, u slunečních skvrn klesá na čtyři tisíce stupňů. Proto se díky kontrastu se zářivějším okolím zdají temné, i když ve skutečnosti temné nejsou. Vždyť tekuté železo v tavící peci dosahuje teploty jenom 1500 stupňů Celsia a vlákno halogenové žárovky 3200 stupňů Celsia. Za vznikem slunečních skvrn jsou poměrně komplikované procesy probíhající v magnetickém poli Slunce.

Jak se na skvrny podívat?

Při sledování Slunce bez dalekohledu můžete s úspěchem využít i „brýle“, se kterými jste možná sledovali některé z minulých zatmění Slunce. Sáhnout lze také po temných svářečských filtrech číslo 13 nebo 14, které se prodávají například v obchodech s pracovními pomůckami. A určitě bude vidět i skrz hustou oblačnost nebo při západu Slunce.

U nás na Hvězdárně a planetáriu Brno si brýle vhodné k pozorování této, ale i budoucích slunečních skvrn, samozřejmě můžete koupit. Naši otevírací dobu najdete na www.hvezdarna.cz

V žádném případě ale nesledujte oslnivý sluneční disk bez speciálních pomůcek! Ať už budete pozorovat pouhým okem nebo dalekohledem, vždy je nezbytné se chránit filtry, které dostatečně zeslabí viditelné i neviditelné záření. V opačném případě si můžete dočasně, nebo i trvale poškodit zrak.