Menu English

Mendel k(now)s na hvězdárně

Oslavte s námi 195. narozeniny Gregora Johana Mendela a v předvečer bláznivého dění v Mendlově muzeu na Mendláku dojděte na Kraví horu. Mimořádně do programu zařazujeme představení pro děti Buňka! Buňka! Buňka! a pro starší i dospělé Přírodní výběr. Kromě toho je připravena celá řada dalších taškařic!

17.00 pozorování Slunce
18.00 Buňka! Buňka! Buňka! (projekce v digitáriu)
18:00 – 20.00 fun zóna pro děti (exporatorium, kognitorium, terasa)
19:00 koncert Show music boys
20:00 Přírodní výběr (projekce v digitáriu)
21:30 Přírodní výběr (projekce v digitáriu)

Rozdávat se bude speciální Mendelova voda, můžete luštit kvíz na téma Mendel a získat bublifuk. Možná přijede i zmrzlinář, jak jinak se zelenou zmrzlinou. Na všechny akce, vyjma projekce v digitáriu, vstup zdarma.

Více informací o celých oslavách najdete na www.mendelknows.cz

Mendel s vámi! 

Málem jsme zapomněli na anotaci k dvěma pořadům v planetáriu!

Buňka! Buňka! Buňka!
Naše těla se skládají ze 70 bilionů drobných buněk. Jsou všude, v našich očích, v kostech, v mozku, téměř v každé části našeho těla. Pracují. Mluví. Myslí. Díky nim jsme takoví, jací jsme. Podnikněme fantastickou a mírně ztřeštěnou cestu k těmto drobným stavebním dílkům lidského těla. Poznáme, jak důmyslnou skládačku vytvářejí. Budeme sledovat vznik a vývoj nového lidského života od okamžiku stvoření, tedy splynutí prvních dvou buněk, až do doby těsně před jeho narozením. Prozkoumáme buňky zevnitř, odhalíme tajemství dědičnosti a rozpleteme šifru jménem DNA. To a ještě mnohem více v představení Buňka! Buňka! Buňka!, které je příběhem, o tom, jací jsme. Představení Buňka! Buňka! Buňka! Pochází z dílny NSC creative, jednoho z nejuznávanějších producentských týmů pro sférickou projekci na světě. Namluvili herci Městského divadla Brno. Součástí představení je prohlídka hvězdné oblohy – ukázka několika jasných hvězd a nejnápadnějších souhvězdí.

Přírodní výběr
Náš svět nevypadal vždy tak, jak ho známe. Od vzniku planety Země se odehrálo mnoho vzrušujících změn. A v porovnání s geologickou historií Země jsou dějiny lidstva pouhým okamžikem. Jak to, že vznikly nové druhy rostlin a živočichů, které nahradily vyhynulé? Záhadu všech záhad vyřešil Charles Darwin. Jeho dílo – kniha Přírodní výběr – zpochybnilo pohled na svět přijímaný po celá staletí. Představení Přírodní výběr ukáže, jak se formovaly myšlenky jednoho z nejslavnějších vědců všech dob. Názorně vysvětlí, co to je a jak vlastně přirozený výběr probíhá. A kam v tomto příběhu spadáme my. Jsme na vrcholu evoluce? Jsme jen jedním z mnoha živočišných druhů stromu života? Představení Přírodní výběr je z dílny společnosti Mirage IIID, jednoho z nejlepších producentů pořadů do digitálních planetárií na světě. Součástí představení je prohlídka hvězdné oblohy – ukázka několika jasných hvězd a nejnápadnějších souhvězdí. Uvádíme ve spolupráci s Mendelovým muzeem Masarykovy univerzity.