Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Stovky tisíc diváků představení Neuvěřitelné Slunce

Stovky tisíc diváků představení Neuvěřitelné Slunce

Návštěvnost, kterou by mohl závidět leckterý český film, má za sebou dokument Hvězdárny a planetária Brno – Neuvěřitelné Slunce. Dosud o něj projevilo zájem tři sta planetárií z celého světa, takže celkový počet všech diváků bezesporu dosahuje neuvěřitelného čísla!

Zájem o Neuvěřitelné Slunce předčil veškerá naše očekávání. Představení jsme v červnu loňského roku nabídli pro vzdělávací účely všem světovým planetáriím zdarma ke stažení. Kromě toho, že slouží k propagaci astronomie, celý projekt vedl k výraznému zviditelnění brněnského planetária ve světě. Právě v těchto dnech o něj projevilo zájem tří sté planetárium. Stalo se součástí oficiální distribuce těch největších vzdělávacích sítí – například ve Spojených státech, Indii nebo Jižní Koreji, vznikly jazykové verze v hindštině, japonštině, ruštině, telugu, maďarštině, polštině a španělštině (mexický dialekt). Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

O představení Neuvěřitelné Slunce projevila zájem planetária v těchto zemích: Argentina, Arménie, Austrálie, Ázerbájdžán, Bangladéš, Belgie, Bělorusko, Brazílie, Bulharsko, Čína, Česká republika, Egypt, Francie, Finsko, Filipíny, Holandsko, Hongkong, Chile, Irán, Irsko, Indie, Itálie, Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Libanon, Katar, Kanada, Kolumbie, Kuvajt, Maďarsko, Macao, Mexiko, Německo, Nepál, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Rusko, Řecko, Saudská Arábie, Slovensko, Španělsko, Švýcarsko, Thajsko, Taiwan, Tunisko, Turecko, Ukrajina, Velká Británie, Venezuela, Vietnam. Pokud by v každém planetáriu na představení dorazilo alespoň tisíc návštěvníků, pak dohromady dají více než tři sta tisíc!

Je příjemné číst si vzkaz z nepálského planetária v Pokhaře, že pracovník viděl představení v belgickém planetáriu a moc se mu líbilo. S ohledem na to, že v srpnu tohoto roku bude v severní Americe pozorovatelné unikátní zatmění Slunce, předpokládáme, že se bude promítat na řadě dalších, neméně kuriózních místech. Pavel Karas, autor představení Neuvěřitelné Slunce

Jedenáctiminutový film Neuvěřitelné Slunce, který je ke zhlédnutí na www.brnoplanetarium.com, ukazuje naši denní hvězdu očima té nejdokonalejší sluneční observatoře, jakou má lidstvo momentálně k dispozici, totiž očima sondy Solar Dynamics Observatory. Ta sleduje Slunce nepřetržitě od roku 2010. Z jejího rozsáhlého archivu byly vybrány ty nejzajímavější záběry a poskládány do sekvence, která nejen vyrazí dech, ale hlavně velmi názorně ukáže, co se vlastně odehrává na zdánlivě klidném slunečním povrchu a v jeho nejbližším okolí.

Pro účely pořadu Neuvěřitelné Slunce bylo použito celkem 39 850 snímků Slunce, které na disku zabraly přes jeden terabajt. Jenom stažení dat z archivu sondy Solar Dynamic Observatory zabralo, vzhledem k omezené rychlosti stahování ze serverů NASA, téměř dva týdny. Na tyto záběry byly následně aplikovány speciální matematické metody. Vzhledem k náročnosti těchto algoritmů by zpracování tak velkého množství snímků i na výkonném čtyřjádrovém procesoru zabralo takřka půl roku, proto autor Pavel Karas využil svých znalostí a zkušeností nabytých během doktorského studia na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity a spolu se svým studentem Petrem Bartoněm přepsal program prof. Druckmüllera pro grafické karty (tzn. podporu GPU). S využitím masivního výpočetního výkonu se tak podařilo zkrátit dobu potřebnou pro zpracování na pouhých pět dní.