Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Fulldome Festival Brno 2017 & DigiFest klepou na dveře

Fulldome Festival Brno 2017 & DigiFest klepou na dveře

V Brně se uskuteční největší evropská přehlídka filmů pro digitální planetária. Od 7. do 11. června bude možné v digitáriu Hvězdárny a planetária Brno shlédnout více než tři desítky dokumentárních, vzdělávacích i uměleckých filmů, které pocházejí od producentských týmů z Bolívie, České republiky, Holandska, Indie, Mexika, Německa, Japonska, Polska, Řecka, Spojených států amerických, Švýcarska, Thajska, Ukrajiny a Velké Británie. Rozsahem se bude jednat o jeden z největších festivalů (ne-li největší) tohoto druhu na světě. V řadě případů půjde o světové anebo evropské premiéry, ve všech případech pak o premiéry české. Uděleny budou tři ceny, z nichž tu mezinárodní vybere Petr Horálek, fotoambasador Evropské jižní observatoře, Ryan Wyatt, ředitel planetária California Academy of Sciencies v San Francisco, Marc Moutin z Cité de l’espace v Toulouse. Festival podpořila International Planetarium Society, největší sdružení planetárií na světě.

Město Brno se vždy prezentovalo jako kulturní a nyní i vědecká metropole, a proto bychom jej rádi obohatili o pravidelný mezinárodní festival filmů do digitálních planetárií. O tom, že má taková úvaha smysl, svědčí vysoká návštěvnost i velmi pozitivní ohlasy na posledních dvou ročnících tzv. Fulldome Festivalu Brno. Nejedná se tedy pouze o myšlenku, ale o již zaběhnutou a v praxi vyzkoušenou aktivitu, která ve světě stačila za poměrně krátkou dobu získat významný kredit. Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Přehlídka filmů pro digitální planetária má dvě části. Od středy 7. června do pátku 9. června 2017 se na Hvězdárně a planetáriu Brno sejdou především producenti a provozovatelé planetárií z celého světa. O víkendu 10. a 11. června se dočkáme DigiFestu, tedy přehlídky těch nejlepších představení pro české diváky.

Současní špičkoví tvůrci filmů do digitálních planetárií si v ničem nezadají se stávající filmařskou elitou a v mnoha směrech se obě komunity prolínají. Přesto se jedná o velký rozdíl – tzv. formát fulldome je připraven pro projekci na polokulovité plochy, které obklopují diváky. Některé klasické filmové postupy (například rychlé střihy nebo zoom) nepřicházejí v úvahu, médium však naopak nabízí jiné možnosti, práci s prostorem i zvukem.

Organizováním takového festivalu můžeme do Brna přilákat špičkové tvůrce i producenty. Bokem by samozřejmě nezůstali ani návštěvníci z řad veřejnosti, kteří by se mohli všech projekcí i workshopů účastnit. Výhodou fulldome žánru je navíc jeho originalita – podobný festival totiž v rámci České republiky nenajdeme a tudíž nehrozí, že by mělo v tomto směru Brno nějakou konkurenci.

Fulldome Festival Brno 2017 podpořila International Planetarium Society (Mezinárodní společnost planetárií), která sdružuje planetária z celého světa. Založena byla v roce 1970 a dnes je v ní zapojeno téměř sedm set členů z 35 zemí světa. Jedná se o odborné školy, univerzity, muzea, science centra a další instituce. Stalo se tak poprvé v historii této věhlasné instituce. Přehlídka také zaujala řadu producentských společností, např. Konica-Minolta, nebo audiovizuálních dodavatelů, např. Nowatron Elektronik. Aktivně ji podporuje i statutární město Brno, pod osobní záštitou primátora Petra Vokřála.

Více informací o Fulldome Festival Brno 2017 najdete na www.fulldomefestivalbrno.com