Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Mapování temné hmoty ve vesmíru gravitačním čočkováním

Mapování temné hmoty ve vesmíru gravitačním čočkováním

Hvězdárna a planetárium Brno ve čtvrtek 23. března v 18.00 uvádí přednášku na unikátní téma – Mapování temné hmoty ve vesmíru gravitačním čočkováním. Vystoupí Mgr. David Heyrovský, Ph.D. z Ústavu teoretické fyziky Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

http://vstupenky.hvezdarna.cz/hvezdarna-a-planetarium-brno/myprofile/list/titledetail/5126-pristi-zastavka-vesmir

Podle současného kosmologického modelu a nejnovějších pozorování v celkové bilanci hmoty+energie ve vesmíru tvoří 69% temná energie a 31% hmota. Z celkové hmoty pouze 16% připadá na obyčejnou „baryonickou“ hmotu, zbylých 84% tvoří temná hmota. Tuto hmotu je obtížné pozorovat, neboť na rozdíl od hmoty baryonické nevydává žádné elektromagnetické záření. Její přítomnost prozrazuje pouze její gravitační pole, které ovlivňuje například pohyby hvězd v galaxiích nebo pohyby galaxií v kupách galaxií. Její gravitace působí však také na světlo, a to ohýbáním paprsků procházejících kolem ze vzdálenějších astrofyzikálních objektů. Související efekt slabého gravitačního čočkování se dnes využívá k mapování prostorového rozložení temné hmoty jak v kupách galaxií, tak i na větší, kosmologické škále.

Odborná přednáška se uskuteční v sále velkého planetária (tzv. digitária) s kapacitou 189 míst k sezení. Vstupné činí 80 Kč. Všichni čočkami srdečně zváni!

Droplets of star formation and two merging galaxies in SDSS J1531 3414