Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Úplněk se dotkne zemského stínu

Příroda si pro nás v noci z pátku 10. února na sobotu 11. února připravila výjimečné nebeské představení s Měsícem v hlavní roli. Na přelomu starého a nového dne se totiž odehraje polostínové zatmění Měsíce. Až do poslední chvíle však nebude přesně zřejmé, co vlastně uvidíme. Proč?

I když je polostínové zatmění úkazem spíše pro fajnšmekry, budeme u toho. Za pěkného počasí jsme si pro návštěvníky připravili komentované pozorování Měsíce, ale také viditelných planet, hvězd a souhvězdí. Čekání na úkaz nám zpestří projekce filmu Měsíc, který byl v loňském roce uveden v mezinárodní soutěži Academia Film Festival. Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Nejedná se totiž o výrazné zatmění, kdy se náš kosmický soused ponoří do plného zemského stínu, ale o případ, kdy vstoupí do tzv. polostínu. Kosmonaut stojící na Měsíci by v takovém případě sledoval jenom částečné zatmění Slunce. Situaci navíc ovlivní aktuální meteorologické podmínky, respektive průzračnost zemské atmosféry. Nic ale není ztraceno! Sledovat bychom měli alespoň zřetelné potemnění jinak rovnoměrně světlého měsíčního kotouče.

A jaký je tedy přesný scénář? Polostínové zatmění začne 10. února před půlnocí našeho času, kdy Měsíc pozvolna vstoupí do zemského polostínu. Výraznější změnu ale zaregistrujeme až později, zhruba pár desítek minut před druhou hodinou ranní (a také pár desítek minut po druhé hodině). Patrné by mělo být ztmavnutí horního okraje úplňkového Měsíce. Zatmění skončí před čtvrtou hodinou ranní, na další si pak počkáme do 7. srpna. Na úplné zatmění Měsíce pak až do 27. července 2018. Čekání se ovšem vyplatí – půjde o nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století.

Komentované pozorování večerní oblohy dalekohledy Hvězdárny a planetária Brno začne za příznivého počasí po 23. hodině. Samotné polostínové zatmění bude patrné mezi 1. a 3. hodinou ranní. Předpokládaný konec pozorování nastane ve 3 hodiny ráno.

Film Měsíc

Měsíc je vesmírné těleso, které člověka od pradávna fascinovalo. Objevuje se v mýtech a legendách všech kultur na naší planetě. Měsíc se také stal součástí mezinárodní politické rivality ve 20. století a díky němu jsme navždy změnili i perspektivu, skrze niž se díváme na Zemi. Přes celou řadu výzkumů má ale stále co nabídnout a otázky, kterými je jeho existence opředena, pořád zaměstnávají nejen řadu vědců a vědkyň, ale i lidi mimo vědeckou obec. Francouzský dokument Měsíc Françoise de Riberollese představuje mozaiku vztahů mezi Měsícem a člověkem a mezi Měsícem a Zemí. Autor k tématu přistupuje netypicky prostřednictvím kombinace vědeckých faktů s až melancholicky laděným tónem vyprávění. Divákům předkládá epizody ze „života“ Měsíce od jeho vzniku po současnou éru přírodního satelitu planety Země. Vnímá ho ale především skrze lidskou historii a neopomíná zdůrazňovat důležitost, která je mu připisována od dávných dob až do dnešních dní.

Projekce filmu Měsíc začne ve 21.00 hodin, trvá přibližně 90 minut. Uvádíme ve spolupráci s Academia Film Festival Olomouc. V původním znění s českými titulky.

Praktické rady k pozorování polostínového zatmění

  • Úkaz proběhne v noci z pátku 10. února na sobotu 11. února 2016.
  • Symbolické vstupné 50 Kč, bez možnosti rezervace.
  • Projekce filmu Měsíc (za každého počasí) začíná ve 21.00. Film trvá přibližně 90 minut a uvádíme jej v původním znění s českými titulky.
  • Za příznivého počasí, od 23. hodiny, začíná komentované pozorování večerní oblohy. Polostínové zatmění bude zřetelné především kolem 2. hodiny ranní. V případě nepříznivého počasí nebude připraven jiný program.
  • V budově hvězdárny jsou k dispozici automaty na teplé i studené nápoje a balené potraviny.
  • Pokud k cestě na hvězdárnu použijete městskou hromadnou dopravu, pamatuje na noční jízdní řád – viz www.dpmb.cz
  • Nejste si jisti počasím? Podívejte se na www.facebook.com/hvezdarna.brno
  • Podařil se vám zajímavý záběr? Sdílejte jej na www.facebook.com/hvezdarna.brno