Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Zažijte soumrak dinosaurů

Jaké to asi je usnout a probudit se v pravěku? Zkuste se přesvědčit sami. Právě takové je představení Soumrak dinosaurů – divoké dobrodružství ve světě obřích plazů i ptakoještěrů, napínavé pro malé i  (tak trochu) velké diváky.

http://vstupenky.hvezdarna.cz/hvezdarna-a-planetarium-brno/myprofile/list/titledetail/5126-pristi-zastavka-vesmir

Samozřejmě můžete navštívit výstavu plastových modelů dinosaurů. Některé z nich se možná budou i skřípavě hýbat. V našem představení Soumrak dinosaurů se ale vydáte do doby, kdy dinosauři žili. Budou chodit kolem vás! Lehce podlehnete iluzi, že jste skutečně v druhohorách. Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

I když je pořad Soumrak dinosaurů primárně určen dětem, přináší nejnovější uveřejněné poznatky paleontologického výzkumu. A v záplavě stále se měnících vizuálních podnětů si děti při sledování dobrodružné cesty Lucky a jejího tatínka ani neuvědomí, že se vlastně učí.

Spolu s digitáriem můžete cestovat nejen prostorem, ale i časem. Tentokrát až do doby před 250 miliony roky!  Spolu s našimi hlavními hrdiny se seznámíte s některými druhy vyhynulých ještěrů, kteří pravděpodobně byli předchůdci dnešních ptáků. Prolétnete se s největším létajícím tvorem, který kdy žil na naší planetě – Quetzalcoatlem. Budete utíkat před stádem Argentinosaurů a schováte se před útočným Velociraptorem. Nakonec se stanete svědky soumraku dinosaurů při pádu obří planetky před 65 miliony roky. Také ale zjistíte, že podobné katastrofy, při kterých kdysi dávno vymřeli téměř všichni živočichové a rostliny, jsou přirozenou součástí koloběhu života na naší planetě.

Představení Soumrak dinosaurů vytvořilo produkční studio Mirage IIID. Jedná se o kombinaci živých herců a špičkových animací vytvořených v perspektivě pro projekci na obří polokulové plochy. Vznikalo tři roky, hudbu nahrál Pražský metropolitní symfonický orchestr. Celým dobrodružstvím vás provede odvážná Lucie, jejíž tatínek má v oblibě roztodivné druhy dopravních prostředků.  Spolu s našimi cestovateli budete létat nad hlubokými kaňony, plout na hladině bouřlivého oceánu, procházet se v tropickém pralese, slézat ledové útesy, skákat na padáku do hluboké propasti a v každém okamžiku se ohlížet, zda za vašimi zády nestojí nějaký ten záludný dinosaurus.

Občas se budete bát, občas se budete smát, tu a tam se vám zatočí hlava. Představení Soumrak dinosaurů pro vás každopádně bude nezapomenutelným zážitkem. České znění namluvili herci Městského divadla Brno. Součástí představení, které je vhodné pro děti od 6 let a trvá přibližně 60 minut, je i komentovaná ukázka hvězdné oblohy před miliony roky. Kdy se tedy můžete vydat na cestu Přesný program Hvězdárny a planetária Brno najdete na www.hvezdarna.cz/program

dad_deinonychus01_hd

dad_kitebuggys02_hd

Jak vznikal Soumrak dinosaurů

Příprava celého filmu – s originálním názvem Dinosaurus at Dusk – trvala tři roky. Pracoval na něm tým asi 6 animátorů spolu s několika dalšími talentovanými externisty z různých odvětví.Všechna filmová pozadí vznikla pomocí počítačové 3D grafiky, ale vychází ze skutečně existujících lokalit.

Pro vytvoření filmového prostředí a vegetace se použily referenční snímky z různých místech světa: Kaňonu Cañón del Sumidero v Mexiku, solné pláně Bonneville v Utahu, kráteru Meteor Crater v Arizoně, národního parky Bryce Canyon a Capitol Reef v Utahu, Severního ostrova na Novém Zélandu a Havaji. Natáčení na zeleném pozadí zabralo celkem 15 dnů během 3 měsíců.

Všechny děti snad ocení, že autoři během natáčení dopravili do studia 12 různých dopravních prostředků, aby filmu vtiskli trošku akční atmosféry z Bondovek. I tyto dopravní prostředky pochází z různých zemí světa. Vznášedlo z Anglie a létající nafukovací člun z Itálie, sněžné pásové vozidlo Argo je z Idaha ve Spojených státech, padáky z Holandska a čtyřkolka z Belgie.

„Pak přišlo na řadu zasazení skutečných herců a dopravních prostředků na pozadí vytvořené počítačovou grafikou,“ prozrazuje režisér Robin Sip ze společnosti Mirage IIID. „Pro některé scény bylo nezbytné připravit velmi detailní počítačové modely dopravních prostředků, podle toho jak daleko od herců se nacházela kamera. Tato část přípravy filmu proto znamenala spoustu maskování a ruční práce.“

Pro výchozí verzi filmu Soumrak dinosaurů byly hlasy herců nadabovány do angličtiny. Hudbu k filmu nahrál Pražský symfonický orchestr a Pražský komorní sbor ve Studiu Smečky v Praze. Výsledný zvuk je dílem Boba Kommera ze Sound Studios v Holandsku.

 

dad_quad_hd

dad_recap_hd

Jurský park v Brně

Před 160 miliony lety kralovaly naší planetě ohromující formy plazů. Zachovaly se zbytky gigantů z „jurského parku“ na území Brna? Představte si, že ano! Na Švédských šancích ve Slatině byl nalezen zub, který patřil dravému dinosaurovi ze skupiny Tetanurae, jejíž zástupci chodili po zadních končetinách, měli dlouhý a silný ocas a dosahovali délky až 6 metrů! Jde o první věrohodně zdokumentovaný výskyt druhohorního masožravého dinosaura na českém území!

Do jurského parku však můžete zabloudit třeba i na procházkách po Stránské skále, kde jsou tu a tam k vidění schránky amonitů. I když do rozměrů obřích plazů měli amonité hodně daleko, představovali v období jury spolu s belemnity vládnoucí skupinu mořských bezobratlých.

Z vápenců, které se usazovaly v jurském moři, je v Brně tvořena také Bílá hora v Židenicích a známý kopec Hády v Maloměřicích. Ve spodní části stěny lomu jsou zde odkryty vrstvy devonských vápenců, které zprohýbalo pozdější vrásnění. Nad pokroucenými vrásami se pak nacházejí vodorovné vrstvy jurských usazenin. V těch sice žádné stopy po dinosaurech nenajdete, ale můžete v nich objevit zkameněliny ramenonožců, amonitů, belemnitů, mechovek  a malých žraločích zubů. I v Brně se tak můžete vydat na pomyslnou cestu do pravěku!