Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Staň se pokusným králíkem
a já ti řeknu, kdo jsi!

V sobotu 26. listopadu 2016 se Hvězdárna a planetárium Brno stane centrem výzkumu v oblasti evoluční psychologie! Návštěvníci všech věkových kategorií, kteří zavítají o víkendu v odpoledních hodinách na Kraví horu, se budou moci aktivně zúčastnit bádání (a to zcela zdarma), které mimo jiné pomůže českým vědcům lépe pochopit, co vše je parazitický prvok jménem Toxoplasma gondii schopen udělat s lidským chováním.

http://vstupenky.hvezdarna.cz/hvezdarna-a-planetarium-brno/myprofile/list/titledetail/5126-pristi-zastavka-vesmir

Myslíte si, že zrovna Vás se to netýká? Věřte nebo ne, ale tuhle potvůrku si nese v těle každý třetí z nás! Nepromarněte tedy jedinečnou příležitost zjistit, jestli máte „toxku“ v těle, a vydejte se na brněnskou hvězdárnu obětovat malou trochu své krve:-) A aby bylo bádání úplné, tak ještě k tomu všemu dostanete za domácí úkol vyplnit osobní dotazník, který Vám prozradí mnohé o Vás samotných! A nezapomeňte také vzít své děti, jelikož i ony se budou moci do výzkumu zapojit, a to prostřednictvím jednoduchých experimentálních her, za které je bude čekat sladká odměna:-)

Na setkání s vámi se těší tým Flegrovy laboratoře evoluční biologie ve složení Robin Kopecký (hodný pán s bonbóny), Julie Nováková (která vám z vaší vlastní krve vyvěští… váš Rh faktor!), Lenka Příplatová (žebrající o vaši krev a dotazníková data), pan doktor Hodný (hodný pán s jehlou) a pan profesor Jaroslav Flegr osobně. Hry o bonbóny, testy na toxoplasmózu i úvodní přednáška o parazitech jsou zdarma, i když výměnou za krevní test vás poprosíme o vyplnění nějakého toho dotazníku.

14956030_10154225860594842_3603298793228750604_n

Program pokusného odpoledne

13:00 – 18:00 (foyer, vstup zdarma)
odběry krve, určení Rh faktoru, dotazníky, hry pro děti o bonbóny

13:00 (přednáškový sál, cca 45 minut, vstup zdarma)
Mgr. Lenka Příplatová, Přírodovědecká fakulta UK v Praze – „Paraziti, hybatelé světa“
Jsou naše rozhodnutí vždy doopravdy naše? Jak může cizí genom ovlivňovat projevy jiného organismu? Kdo stojí za biologickou rozmanitostí tohoto světa? Všechny tyto otázky úzce souvisejí s fenoménem parazitismu a samy o sobě naznačují, že parazit není jen nějaký protivný komár, který vás zrovna bodl do lýtka, ale že může jít i o mimořádně zajímavý organismus, kterému možná dokonce vděčíme i za takové zdánlivě nesouvisející věci, jako je krása pavího ocasu.

18:30 (digitárium, vstupné 100 Kč)
prof. RNDr. Jaroslav Flegr, CSc., Přírodovědecká fakulta UK v Praze – „Toxoplasma a sex aneb Cesta tam a zase zpátky“
Koho kousne kočka, bude smutný! Anebo vlastně tak úplně ne. Toxoplasmóza je nevinná! Anebo vlastně tak úplně ne. Těhotné ženy se musí především vyhýbat kontaktu s kočkou! Anebo vlastně tak úplně ne. Kolik je u nás homosexuálů, bisexuálů a leseb? Co vše a jak často se odehrává v českých ložnicích? Toxoplasmóza souvisí s masochismem! Vlastně docela ano. Toxoplasmóza souvisí s homosexualitou! Vlastně docela ano. Jak moc nám lidé lžou o svém sexu na pokusnikralici.cz? Asi moc ne. Vstupenky na přednášku v 18.30 získáte snadno na www.hvezdarna.cz/program

flegr_1