Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Druhý koncert cyklu Hudba sfér již tuto neděli

Harmonie v páru

Druhý večer cyklu pořádaných na Hvězdárně a planetáriu Brno Hudba sfér se příznačně ponese ve znamení čísla dvě symbolizujícího souznění: zazní hudba dvojice geniálních skladatelů, které poutalo hluboké přátelství; vybrané skladby oba mistři zkomponovali pro dvojici na koncertních pódiích takřka nerozlučně spjatých nástrojů.

Nejdůležitější dvojicí pak budou interpreti: díky dokonalé souhře houslistky Ireny Herajnové a klavíristy Davida Marečka si posluchači na Hvězdárně budou moci vychutnat další večer v atmosféře úplné vesmírné harmonie, kterou přiléhavě popsal i Leoš Janáček: „Znáte to, když někdo vám z úst slova bere, dřív než jste je vyslovil! Tak mi bylo vždy ve společnosti Dvořákově. Mohu osobu jeho zaměnit s jeho dílem. Tak ze srdce mi bral svoje melodie. Takový svazek nic na světě neroztrhá,“ vyznal se skladatel ze svého citu k obdivovanému, o třináct let staršímu Antonínu Dvořákovi.

Oba mistři jsou díky své hudbě nedílnou součástí uměleckého nebe, ale protože se cyklus odehrává na Hvězdárně, lze zmínit i to, že jejich jména dnes nesou i vesmírná tělesa: Janáček je impaktní kráter o průměru 47 kilometrů na planetě Merkur, 2055 Dvořák zase planetka nacházející se v hlavním pásu asteroidů, která kolem Slunce oběhne jednou za 3,51 let.

Vstupenky a abonentky na Hudbu sfér lze zakoupit na Hvězdárně a planetáriu Brno (Kraví hora 2, www.hvezdarna.cz), vstupenky na jednotlivé koncerty cyklu pak v síti Ticketportal (www.ticketportal.cz). Více informací o Hudbě sfér naleznete na www.hvezdarna.cz/hudbasfer.

neděle 13. 11. 2016, 19:30 hodin

Hvězdárna a planetárium Brno, Kraví hora 2

Irena Herajnová – housle
David Mareček – klavír

Program koncertu

Leoš Janáček (1854–1928)
Sonáta pro housle a klavír
Con moto
Ballada
Allegretto
Adagio

Antonín Dvořák (1841–1904)
Romance F moll, op. 11

Antonín Dvořák
Sonatina G dur, op. 100
Allegro risoluto
Larghetto
Scherzo. Molto vivace
Finale. Allegro