Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Hvězdárna a planetárium Brno na světových festivalech

Hvězdárna a planetárium Brno se v minulých dnech prezentovala na dvou významných filmových festivalech pro digitální planetária – Immersive Festival Madrid a Jena FullDome Festival. V obou případech uvedla hned tři svá představení v anglické jazykové variantě.

První ročník Immersive Festival Madrid začal 18. května a trval čtyři dny. Cílem bylo poskytnout návštěvníkům směs projekcí pro digitální planetária, virtuální reality i klasické filmy. Mezinárodní Jena FullDome Festival je otevřenou platformou podporující umění, podnikání a budoucnost projekčních systémů na polokulovité projekční plochy. Promítají se na něm odborné, studentské a nezávislé produkce, jeho součástí jsou workshopy, přednášky i odborné diskuze.

Motto již 10. ročníku Jena FullDome Festivalu, který se odehrál 25. až 29. května, bylo „Šílenství bez rámu“. Poněkud divné, že? Ale jen na první pohled. Každodenně jsme hypnotizování plochými, obdélníkovými obrazovkami – na zdech, na našich stolech i v našich rukou. Tyto hranice však bourají právě digitální planetária – zařízení, která vás doslova obklopí obrazem a zvukem. Systémy, díky kterým divák vstupuje do děje a prožívá zcela jiný vjem než při sledování klasických médií.

„Hvězdárna a planetárium Brno na obou festivalech uvedla tři svá představení – Amazing Planets, Closer to the Stars a Incredible Sun. Cílem bylo vstoupit na mezinárodní trh s pořady pro digitální planetária. Snahou je navázat přímé kontakty s provozovateli planetárií, ale také nadnárodními distributory. Je to však běh na dlouhou trať, který se může vyplatit až za několik roků.“ Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Na co se mohli diváci podívat?

Trojice představení Amazing Planets, Closer to the Stars a Incredible Sun jsou anglickými verzemi pořadů, které již mohli zhlédnout brněnští diváci.

Blíže ke hvězdám
Pás Mléčné dráhy vykreslený do úchvatných detailů, planety zaměnitelné svou září se vzdálenými reflektory, očima viditelné cizí hvězdné ostrovy, odlesk slunečního svitu na meziplanetárním prachu nebo světélkování zemské atmosféry. To vše a ještě mnohem více nám nabízí pohled na skutečně temné nebe. Představení Blíže ke hvězdám je autorské představení Pavla Gabzdyla a Pavla Karase.

Úžasné planety
Představení je autorským počinem Jana Píšaly. Vydejte se na cestu současnou i minulou Sluneční soustavou a odhalte některá planetární „nej“! Nahlédnete pod pokličku vzniku Sluneční soustavy a zjistíte, kdy a kde se vzalo Slunce s planetami. Na vlastní oči spatříte ta nejzajímavější zákoutí našeho planetárního systému a podíváte se do míst, kam se doposud odvážily jen meziplanetární sondy. Zkuste se vrátit do školních lavic a vyřešit malý astronomický kvíz! Kdo vyhraje, děti nebo rodiče?

Neuvěřitelné Slunce
Jedenáctiminutový film Neuvěřitelné Slunce ukazuje naši denní hvězdu očima té nejdokonalejší sluneční observatoře, jakou má lidstvo momentálně k dispozici, totiž očima sondy Solar Dynamics Observatory. Ta sleduje Slunce nepřetržitě od roku 2010. Z jejího rozsáhlého archivu byly vybrány ty nejzajímavější záběry a poskládány do sekvence, která nejen vyrazí dech, ale hlavně velmi názorně ukáže, co se vlastně odehrává na zdánlivě klidném slunečním povrchu a v jeho nejbližším okolí. Scénáristou a režisérem představení Neuvěřitelné Slunce je Pavel Karas.