Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Čas kolem nás

Co je to čas? Jedna ze základních fyzikálních veličin, která určuje první souřadnici časoprostoru. Čas se dá také definovat jako neprostorové lineární kontinuum, v němž se události stávají ve zjevně nevratném pořadí. Jako takový je podstatnou složkou struktury vesmíru.

Čas má spoustu podob a lidé ho různě měří, dělí časová období a také si upravili čas na letní a zimní. Právě ten letní neodpovídá tomu astronomickému. V sobotu 30. dubna 2016 to bude přesně 100 let, kdy se na území České republiky objevil poprvé letní čas.

Jak se v průběhu let čas měřil a jak se měří dnes? Jak se počítá vesmírný čas a kolik hodin mají na Saturnu? Na tyto a další podobné otázky se pokusíme odpovědět v sobotu 30. 4. 2016 od 13 do 17 hodin na Hvězdárně a planetáriu Brno. Kromě výletů proti času v sále exploratoria, bude připraven i další doprovodný program. Výlety proti proudu času budou probíhat vždy v celou hodinu, přičemž kapacita je 40 výletníků za symbolický poplatek 50 Kč.

Na všechna představení je nezbytné koupit si vstupenku – buď na místě, nebo e-vstupenku. Kromě exploratoria můžete navštívit i některé z představení digitária:

10.00 Ptačí ostrov

14.00 Ptačí ostrov

15.30 Sluneční superbouře

17.00 Tajemství neviditelných světů

18.30 Tajemství neviditelných světů

20.00 LiStOVáNí.cz: Legenda Zikmund + Hanzelka

Praktické rady k vašemu výletu proti času

  • Na výlet se můžete vydat 30. dubna, odcházíme ve 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 a v 17.00.
  • Výlet je vhodný pro všechny věkové kategorie bez omezení věku.
  • Výletní jízdenka stojí 50 Kč.
  • Na jednotlivé výlety může vyrazit až 40 průzkumníků, doporučujeme si dopředu koupit místenku na www.hvezdarna.cz/program.
  • Po celou dobu bude připraven doprovodný program pro děti.
  • K dispozici jsou automaty s teplými nápoji i drobným občerstvením.
  • V naší šatně vám rádi a zdarma uschováme nejen oblečení, ale i kočárky nebo čarodějnická košťata.
  • S ohledem na probíhající rekonstrukci příjezdové cesty doporučujeme buď parkovat hned u koupaliště anebo využít služeb Dopravního podniku města Brna. Každou chvíli k nám jezdí tramvaj číslo 4.

Tak hurá na výlet proti času!