Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Vesmírné Vánoce

Na Hvězdárnu a planetárium Brno v roce 2015 zavítalo více než 150 tisíc návštěvníků. Mezi Štědrým dnem a Silvestrem, když se odtrhnete od televize a vydáte se na Kraví horu, můžete tento rekord ještě navýšit. A navíc zažijete nejedno vesmírné překvapení. Všichni malí návštěvníci navíc obdrží čerstvý výtisk Krávovin a ti starší zimní vydání čtvrtletníku.


Elektronický mozek digitálního planetária nabídne od 27. do 30. prosince hned několik odpoledních představení. Ty nejmenší potěší představení Se zvířátky o vesmíru (začátek vždy ve 14 hodin). Ježek, zajíc, krtek a sova jsou čtyři kamarádi, kteří se sešli na kraji lesa, aby prozkoumali hvězdářskou základnu. Všechno je pro ně nové, nikdy nic podobného neviděli, a když vidí startovat raketu, jsou z toho úplně paf. Nikdo netuší, o co by se mohlo jednat, a tak vymýšlí jeden bláznivý nápad za druhým. A snad by se tam dohadovali dodnes, kdyby nepotkali chytrého myšáka, který jim vše vysvětlil.

Anebo se můžete ocitnout Vzhůru nohama spolu s malou holčičkou, která chodila hlavou dolů. Skutečně, stalo se tak po jedné jarní bouřce. A od té doby má naše hrdinka velmi zvláštní pohled na celý svět. Svět naruby zažijete vždy v 15.30.

O páté hodině proběhne Úsvit kosmického věku, který vás provede nejúžasnějším dobrodružstvím, do jakého se lidstvo kdy pustilo. Půjdete ve šlépějích konstruktérů prvních umělých družic Země. Zažijete výpravu prvního člověka do vesmíru. Prvního hrdiny, který se vznášel ve skafandru mimo mateřskou loď. Prvních pozemšťanů, kteří se procházeli po Měsíci. Podíváte se také na Mars, Venuši či okraj Sluneční soustavy.

A nakonec, o půl sedmé se odehraje jedna z posledních repríz Temného vesmíru, kdy poodhalíte největší tajemství, na které kdy lidé narazili. Tajemství, které nemůžete spatřit na vlastní oči. Drtivá většina látky ve vesmíru nevydává žádné světlo, teplo, rádiové ani jiné záření. Celých 95 procent vesmíru tvoří temná hmota a temná energie. Co jsou vlastně zač? Nevíme. Chybějí nám slova, kterými bychom je popsali. Hledat je bude právě Temný vesmír, jedno z nejlepších představení pro digitální planetária na světě.

Vánoční svátky? Pak jedině na nejkrásnější hvězdárně a planetáriu ve střední Evropě. U nás v Brně na Kraví hoře.

Praktické rady k vánoční návštěvě

  • Chcete mít jistotu, že si sednete? Rezervujte si své místo anebo kupte e-vstupenku na www.hvezdarna.cz/program
  • Program je každopádně každý den stejný
    • 14.00 Se zvířátky o vesmíru
    • 15.30 Vzhůru nohama
    • 17.00 Úsvit kosmického věku
    • 18.30 Temný vesmír
  • Budova hvězdárny (a pokladna) je otevřena od 13.00 do 19.30.
  • Dopravní podnik města Brna má o svátcích mimořádný jízdní řád.
  • Sál digitária má kapacitu 189 míst.
  • Na hvězdárně jsou k dispozici automaty s teplými nápoji i drobným občerstvením.
  • V naší šatně vám rádi a zdarma uschováme nejen oblečení, ale i kočárky nebo sáňky.