Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Tak je Pluto planeta, nebo ne?

O záhadách nejslavnější trpasličí planety přednáší ve čtvrtek 29. října od 18.00 Mgr. Petr Scheirich, Ph.D. z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky.

V úterý 14. července 2015 nastal pro mnohé dlouho očekávaný okamžik – sonda New Horizons prolétla okolo trpasličí planety Pluto, která v době startu sondy byla označována ještě za regulérní planetu. Již první snímky odeslané na Zemi předčily očekávání odborníků a ukázaly, že Pluto není mrtvým tělesem, ale aktivním světem s tekoucími ledovci a ledovými pohořími. Ani jeho velký měsíc Charon nezůstává v zajímavosti pozadu.

Zaslouží si Pluto opět povýšení mezi planety? Co všechno jsme se o tomto světě dozvěděli? A není víc otázek než odpovědí? Má Pluto skutečně modrou atmosféru? Zuří na jeho povrchu ledové sopky? Ukrývá podpovrchový oceán? Zaslouží si i jeho měsíc Charon povýšení mezi trpasličí planety?

Přednáška se uskuteční v sále velkého planetária (tj. digitária) s kapacitou 189 míst k sezení. Vstupné činí 80 Kč. Milovníci chladné periferie Sluneční soustavy jsou srdečně zváni!