Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Český Fulldome Festival Brno 2015

V České republice v posledních dvou letech vzniklo sedm digitálních planetárií – malých, velkých, 2D, 3D, s nižším i vyšším rozlišením, v novostavbách i rekonstrukcích. Dosáhla už tzv. fulldome projekce, při níž se obraz promítá na obří polokouli, svých hranic? Anebo pro ni ještě stále hledáme další využití? Má dostatečný potenciál pro propagaci moderní vědy? Nejde zkrátka jen o pouhou zábavu? Odpověď na tyto otázky budeme hledat v pondělí 9. listopadu 2015 od 13 do 19 hodin, kdy se na Hvězdárně a planetáriu Brno uskuteční Český Fulldome Festival Brno 2015. A nejen to, především se budeme dívat na české pořady vytvořené právě pro digitální planetária.

„Předpokládáme, že Český Fulldome Festival Brno 2015 bude probíhat v uvolněné atmosféře. Produkční tým nejdříve svůj výtvor krátce uvede, na konci bude naopak prostor na diskuzi. Naši snahou je popularizovat tento typ projekční technologie a podpořit tuzemskou tvorbu.“ Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Program festivalu

10.00 – registrace návštěvníků

13.00 – zahájení
13.01 – blok Techmania Science Center

  • Hluboký vesmír (51 min)
  • Pijeme vodu z komet (40 min)
  • Výprava do středu Země (7 min)

15.00 – 15.30 přestávka

15.30 – blok Hvězdárna a planetárium Brno

  • Úžasné planety (40 min)
  • Blíže ke hvězdám (25 min)

16.45 – 17.15 přestávka

17.15 – blok iQLANDIA Science Center Liberec, Planetárium Ostrava, Hvězdárna a planetárium Hradec Králové

  • Cesty energie (46 min)
  • Sluneční soustava 2015 (26 min)
  • Jež(íš)kovy voči (25 min)

19.00 – 19.30 přestávka
19.30 – vyhlášení výsledků
19.45 – nashledanou příští rok

Na základě diváckého hlasování získá nejúspěšnější pořad cenu v podobě skleněné, „věštecké“ koule, jež výherci napoví mnohé o budoucnosti fulldome projekce. Současně dostane šanci na uvedení  svého představení v anglické variantě na IPS Fulldome Festival Brno 2016, největší mezinárodní přehlídce představení pro digitální planetária na světě.

Vstupenky za cenu 200 Kč lze zakoupit na stránkách Hvězdárny a planetária Brno. V této ceně jsou všechny projekce a menší občerstvení.

Cesta na Hvězdárnu a planetárium Brno je jednoduchá. Městskou hromadnou dopravou vás sem zaveze tramvaj č. 4, která jede kolem hlavního vlakového nádraží, náměstí Svobody nebo po ulici Česká. S osobním automobilem zaparkujete na náměstí Míru, na odstavné ploše u koupaliště Rekreačně sportovního areálu Kraví hora a v omezené míře přímo u naší budovy.

Město Brno nabízí celou škálu ubytování. To nejlevnější a nejskromnější je v Kaunicových studentských kolejích (http://www.vfu.cz/studium/ubytovani-koleje/), o něco lepší je Hotel Kozák (http://www.hotelkozak.cz/), kvalitu nabízí Hotel Voroněž (http://www.oreahotelvoronez.cz/cz/), luxus Hotel Royal Ricc Brno (http://www.royalricc.cz/) nebo Hotel International Brno (http://www.hotelinternational.cz/). Nemusíte přitom z Brna hned upalovat domů, v úterý dopoledne lze totiž navštívit VIDA! science centrum (http://www.vida.cz/) anebo jinou místní atrakci.