Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Přivítejte jaro!

V noci z pátku 20. března na sobotu 21. března nastává jarní rovnodennost. A kde jinde přivítat příchod jara, než na Hvězdárně a planetáriu Brno.

V pátek 20. března ve 23 hodin a 44 minut našeho času se Slunce ocitne přesně na nebeském rovníku. Nastane jarní rovnodennost a začne astronomické jaro. Existují přitom jasné důkazy, že jarní rovnodennost slavili už Keltové, Germáni, Májové, Řekové nebo Římané. Pro řadu dávných civilizací ve 2. a 3. tisíciletí před naším letopočtem v této době dokonce začínal nový rok, dosud to tak praktikují například vyznavači pársismu. Existuje také pověra, že pouze v den jarní rovnodennosti postavíme syrové vejce na špičku… Dnešní význam jarní rovnodennosti je však výrazně menší. Křesťané od ní sice odvozují Velikonoce, ale pro astronomy je pouze okamžikem, kdy střed slunečního kotouče překročí světový rovník v souhvězdí Ryb. Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

V sobotu 21. března odpoledne je pro všechny malé i velké ve vstupní hale Hvězdárny a planetária Brno připraven speciální program. Nejen, že se dozvíte, co to vlastně ta rovnodennost je, ale vyrobíte si i něco na Velikonoce. A ty, věřte nebo ne, také souvisí s astronomickými jevy. Navíc bude od 13 do 17 hodin připravena výroba květináčů na osení, včetně osiva.

Kromě toho uvádíme pod umělou oblohou digitária tato představení:

14.00 Se zvířátky o vesmíru

15.30 Úžasné planety

17.00 Temný vesmír

18.30 Temný vesmír

20.00 Temný vesmír

Bude-li nám přát počasí, můžete se také podívat na Slunce. A otevřena bude i expozice Příběh Sluneční soustavy v exploratoriu. Vstup na hrátky s květináči a pozorování Slunce je zdarma, do digitária si ale musíte koupit vstupenku.

Rezervace a vstupenky na pořady do digitária | www.hvezdarna.cz/program

Tak hurá! Jaro je tady! Neseďte doma a vyrazte na Kraví horu!