Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Ochutnejte únorovou vědu

Jelikož milujeme vědu, zveme k nám na odborné přednášky nejen známé popularizátory prezentující některé z mnoha vědeckých témat, ale také špičkové odborníky, s nimiž se v menším počtu diváků ponoříte hlouběji do problematiky a dokonce se dle zájmu můžete zúčastnit i rozsáhlejší diskuze.

12. 2. 2015, Placebo tisíckrát jinak aneb Alternativní medicína

prof. RNDr. Vojtěch Mornstein, CSc., Lékařská fakulta MU v Brně, Biofyzikální ústav

Alternativní medicína je pestrou směsí vyšetřovacích a léčebných postupů, které se liší od medicíny vědecké (medicíny založené na důkazech) tím, že důkazy o specifické účinnosti metod chybí. Většina pozitivních účinků alternativní medicíny je vysvětlitelná na základě psychosomatických efektů souhrnně označovaných jako placebo. Vedle toho je značná část těchto metod v naprostém rozporu s přírodovědným i klinickým poznáním.

19. 2. 2015, Kdy vypne Slunce elektřinu?

Mgr. Michal Švanda, Ph.D., Astronomický ústav MFF UK a AV ČR

Jak známo, Slunce prostřednictvím své aktivity ovlivňuje kosmické počasí, a jeho vrtkavé změny mají vliv na pozemské technologie, mezi nimi i rozvodné sítě. Prozatím jsme zůstali ušetřeni globálního výpadku. Může však vůbec něco takového Slunce způsobit? I to je předmětem aktuálních výzkumů. Kdy tedy Slunce vypne elektřinu?

24. 2. 2015, Umění, krása a lidský mozek

prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych, Psychiatrické centrum Praha, 3. lékařská fakulta UK

Hra aktivuje v lidském mozku tzv. zrcadlové buňky, které umožňují vcítění se do druhého a předpověď jeho chování. Umění a hra tak mají zásadní evoluční význam pro rozvoj schopností vcítit se do druhého a předpovědět jeho chování, rozpoznávat emoce druhých a v neposlední řadě umožňuje vlastní sebereflexi. Predikce chování druhých je základním předpokladem přežití a znamená značnou selekční výhodu.