Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Připravte se na planetární rande

Připravte se na planetární rande

Zákony nebeské mechaniky hovoří jednoznačně. V polovině srpna se k sobě na nebi přiblíží dvě velmi nápadné planety – Venuše a Jupiter. K pozorování jedinečného rendezvous přitom netřeba žádného dalekohledu, stačí si jen přivstat.

Na ranní obloze můžeme v těchto dnech sledovat, jak se planeta Venuše přibližuje k planetě Jupiter. Těsně u sebe budou v pondělí 18. srpna ráno. Tehdy obě planety oddělí menší vzdálenost, než je úhlový průměr úplňkového Měsíce! Hezké nebeské kompozice obou těles však z rána spatříme už několik dní před tím i potom.

Seznamte se s planetami

Připomeňme, že Jupiter je největší planetou Sluneční soustavy. Je jedenáctkrát větší než Země. Obklopují jej hustá a pestrobarevná oblaka. V Jupiterově atmosféře neustále zuří bouře, které hravě překonají nejsilnější tornáda na Zemi. Z vesmíru vypadají jako oválné skvrny. Ta největší bouře je však skoro dvakrát větší, než celá planeta Země!

Venuše je úplně zatažená hustými a neprůhlednými oblaky, které se vznášejí v jedovaté atmosféře. Na povrchu Venuše přistálo několik kosmických sond. Proto víme, že je Venušin povrch horký a září rudě jako rozpálená kamna. Navíc se na Venuši nachází spousta vyhaslých sopek. Je to tak trochu pekelná planeta.

Jak na to?

Planetární rande bude viditelné pouze na pozemské obloze. Jupiter se totiž od Země nachází asi čtyřikrát dál než Venuše. Přesto budou obě planety, jako velmi nápadné zářící body, viditelné i bez jakýchkoli přístrojů. Jasnějšími tělesy na pozemské obloze už jsou pouze Měsíc a Slunce. A pak také Mezinárodní kosmická stanice – ale tu jsme si postavili sami.

Jediným háčkem je, že případní pozorovatelé si musí brzy ráno přivstat. Obě planety totiž vychází jen tři čtvrtě hodiny před východem Slunce. Nejlepší proto bude vydat se někam na vysoký kopec s dobrým výhledem směrem na východ. Právě tam, nízko nad obzorem, planety zastihneme. Určitě bude stát za to vytáhnout také fotoaparát a pořídit několik výjimečných portrétů. Anebo s dalekohledem v ruce prozkoumat obě tělesa trochu více. Vždyť půjde o nejtěsnější setkání od roku 2000, které se znovu zopakuje až v srpnu 2016.