Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Blíží se Úsvit kosmického věku

Blíží se Úsvit kosmického věku

Už je to 45. roků, co se našeho Měsíce poprvé dotknula lidská noha. Pro mnohé je to dávná, téměř zapomenutá historie. Někdo si dokonce myslí, že lidé na Měsíci nikdy nepřistáli. Jen málokdo si pamatuje Armstronga… a ty další už vůbec nikdo. Asi není vhodnější okamžik než teď, abychom prozradili, že v sále digitária od listopadu 2014 uvedeme výpravné představení Úsvit kosmického věku.

Představení Úsvit kosmického věku nás provede nejúžasnějším dobrodružstvím, do kterého se kdy lidstvo  pustilo. Půjdeme ve šlépějích konstruktérů prvních umělých družic Země. Zažijeme výpravu prvního člověka do vesmíru. Prvního hrdiny, který se vznášel ve skafandru mimo mateřskou loď. Prvních pozemšťanů, kteří se procházeli po Měsíci. Nahlédneme také na Mars, Venuši či periferii Sluneční soustavy.

Co pohánělo kola kosmického průmyslu? Byla to touha po poznání? Závod velmocí? A kam se kosmický výzkum vydá v nejbližší budoucnosti? Na to všechno – a mnohé další – odpovídá představení Úsvit kosmického věku. Pořad o historii pozemské kosmonautiky a odvěké touze člověka vznést se mezi hvězdy.

Představení přichází z dílny společnosti Mirage IIID, jednoho z nejlepších producentů pořadů do digitálních planetárií na světě. Jeho součástí bude i prohlídka hvězdné oblohy – ukázka několika jasných hvězd a nejnápadnějších souhvězdí, a také povídání o přeletech jasných družic nad Českou republikou. V sále digitária ho uvedeme  od listopadu 2014.

Podívejte se na umělé družice

Léto je ideální k pozorování umělých družic. Na jejich lov přitom nejsou potřeba žádné speciální pomůcky. Zkuste se přesvědčit na vlastní oči! Kam se dívat a co sledovat vám prozradí reportáž na www.zeremevesmir.cz