Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Najdete nás na Academia film festivalu

Najdete nás na Academia film festivalu

Hvězdárna a planetárium Brno si od 15. do 20. dubna v Olomouci otevře improvizovanou pobočku v rámci  Academia film festivalu – www.afo.cz

Považujeme si za velikou čest, že může být partneři tohoto v pořadí již 49. ročníku filmového festivalu. Naši pracovníci pomáhali s přípravou programu, budou prezentovat možnosti celooblohové projekce v rámci sekce Industry4Science, vystoupí na workshopech, chystají také improvizovanou pozorovatelnu a propagovat nový informační portál www.zeremevesmir.cz.  V mimořádném rozsahu budeme veřejnost seznamovat především s digitáriem, které se řadí mezi nejlepší audiovizuální sály ve světě. Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Academia film Olomouc patří mezi nejvýznamnější evropské festivaly v oblasti populárně-vědeckého filmu. Představuje vědu jako atraktivní, dynamickou a rozmanitou sféru. Do festivalových soutěžních sekcí se každoročně přihlašují stovky dokumentárních filmů a televizních pořadů, vč. renomovaných stanic BBC, Discovery Channel nebo National Geographic. Mimo tradiční soutěže o nejlepší český a světový populárně-vědecký film dramaturgie každoročně volí několik sledovaných i opomíjených témat, jež se divákům během festivalu snaží přiblížit v rámci ucelených sekcí.

Vedle soutěže o Cenu RWE za nejlepší český populárně-vědecký film a Cenu za nejlepší mezinárodní populárně-vědecký film se mohou diváci těšit na více než 10 tematických programových sekcí. V nich Academia film Olomouc vzdá hold jednomu z největších popularizátorů astronomie Carlu Saganovi, připomene 100 let od vypuknutí 1. světové války, upozorní na chronickou insomnii  a představí nejrůznější podoby lásky mezi lidmi.

I letošní AFO zprostředkuje ojedinělé setkání mezi popularizátory vědy a profesionály z oblasti audiovize –  v rámci sekce Industry 4Science nabídne desítky panelů, workshopů, přednášek a besed, jež budou reflektovat aktuální trendy v oblasti komunikace vědy.