Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Startujeme

Více než jeden rok hlučely na Kraví hoře stavební stroje, aby pod vedením architekta Martina Rudiše a společnosti SKANSKA zcela radikálním způsobem změnily podobu Hvězdárny a planetária Brno. Vzniklo zde totiž centrum pro popularizaci nejrůznějších věd, především z oblasti neživé přírody. Na prvním místě samozřejmě zůstává astronomie, ale přibyla i geologie, chemie, fyzika, matematika, geografie a další… To vše v laikům srozumitelné, zábavné, a pokud je to jenom trochu možné, také interaktivní podobě.

„Poprvé se brány Hvězdárny a planetária Brno otevřou 12. listopadu,“ prozrazuje ředitel Jiří Dušek. „Jelikož ale předpokládáme velký zájem veřejnosti, rozhodli jsme se nesoustředit na jeden den, nýbrž otevírat celé dva týdny. Od 12. do 27. listopadu proto budeme každý den nabízet prohlídky exploratoria, kde je instalován Příběh Sluneční soustavy, výpravné představení „Neuvěřitelné Brno“ pod umělou oblohou velkého planetária a za jasného počasí také pozorování večerní oblohy. V sobotu a v neděli k tomu přidáme i pohádku pro nejmenší diváky. Přesto všechno je vhodné využít rezervační systém na www stránkách https://www.hvezdarna.cz

Hvězdárna a planetárium Brno sice není vědeckým pracovištěm, s vědou se zde ovšem setkáte na každém kroku.  Věnuje se totiž také propagaci brněnských univerzit a velkých vědeckých projektů realizovaných na území města Brna. Přímo ve zdejších prostorách probíhá i vysokoškolská výuka.

Nejviditelnější změnou je samozřejmě zrekonstruovaná budova. Rozsah stavebních prací byl natolik zásadní, že se fakticky jednalo o stavbu nové kulturně-vzdělávací instituce. Třetina budovy byla zbourána, ze zbývajících částí zůstaly jen obvodové zdi. Mnohem důležitější je ale vnitřní vybavení. Návštěvníci se mohou těšit na nové astronomické dalekohledy, exploratorium, malé i velké planetárium či přednáškový sál. Konkrétně vypadá nejbližší program Hvězdárny a planetária Brno od 12. do 27. listopadu následovně:

denně v 17, 18, 19 a 20 hodin
PŘÍBĚH SLUNEČNÍ SOUSTAVY
komentované prohlídky v exploratoriu

denně v 18 a 20 hodin
NEUVĚŘITELNÉ BRNO
pořad v planetáriu pro ty, co chtějí poznat Brno

denně v 19 hodin
POZOROVÁNÍ VEČERNÍ OBLOHY
pouze za jasného počasí

v sobotu a v neděli ve 14 a 16 hodin
COPAK DĚLÁŠ SLUNÍČKO?
pořad pro děti

Spolu s obsahovou a stavební proměnou Hvězdárny a planetária Brno dojde i k výrazné proměně návštěvnického servisu. Zprovozněny byly nové www stránky, rozjíždí se rezervační i objednávkový systém. Punc kvality potvrdilo i zařazení organizace mezi Top výletní cíle jižní Moravy.

  • Chtěli byste prožít příběh Sluneční soustavy?
  • Podívat se na hvězdné nebe velkým astronomickým dalekohledem?
  • Najít odpovědi na věčné otázky?
  • Dotknout se skutečného meteoritu?
  • Prožít netradiční chvíle pod umělou oblohou planetária?
  • Zvážit se na Měsíci?
  • Hrát si se zajímavými vědeckými experimenty?
  • Užít si skvělý výhled na Brno?
  • Toužíte tomu všemu přijít na kloub?

Pak se vydejte k nám na Hvězdárnu a planetárium Brno!