Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Video vesmír je tady!

Hvězdárna a planetárium Brno odstartovala ve spolupráci s internetovým magazínem Vědmág vzdělávací projekt Ke hvězdám. Jeho cílem je přiblížit široké veřejnosti zajímavá fakta o vesmíru.

„Formát videoreportáží je podle nás nejvhodnějším způsobem, jak srozumitelně přiblížit veřejnosti, co se ve vesmíru děje. Můžeme kombinovat komentáře expertů a ilustrační videa, což nám umožňuje vše přehledně a srozumitelně vysvětlit,“ uvedl Adam Faik, šéfredaktor magazínu Vědmág. Většina reportáží se natáčí přímo v prostorách brněnské hvězdárny, ale využívá i vizuály poskytnuté jinými prestižními vědeckými ústavy.

První díl se věnuje umělým družicím. Do stopáže necelých tří minut se vešlo mnoho zajímavostí.

„Naším cílem je atraktivním způsobem propagovat astronomii a vědecký způsob poznávání světa jako takového. Proto jsme rádi, že se můžeme na takovém projektu podílet,“ prozradil Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Jednotlivé reportáže budou pravidelně zveřejňovány na internetovém magazínu Vědmág na adrese www.vedmag.cz.  Všechny jsou zdarma.