Menu English

Od 8. do 14. července se koná Festival planet Brno. Vše podstatné najdete na www.festivalplanetbrno.cz

O jarňákách na hvězdárnu

Hvězdárna a planetárium Brno si pro brněnské jarní prázdniny od pondělí 11. února do pátku 15. února připravila několik zajímavých pořadů pod umělou i skutečnou oblohou, stejně jako v sále exploratoria. Aktuální program s možností rezervací najdete na https://www.hvezdarna.cz

Měsíc u krejčího

vždy v 10.00 a 14.00 hodin
V první části pohádkového příběhu uvidíme, jak se krejčík Jehlička přesvědčil, že ušít šaty pro Měsíc není nic jednoduchého. Poté se vydáme na Měsíc. Co na takovou cestu potřebujeme? A které věci můžeme nechat doma? Nakonec představení se podíváme na legendární animovanou grotesku Kráva na Měsíci, v kvalitě dosud v České republice neuvedené. Scénář Jitka Petrželová, Lenka Zejdová, Miloslav Zejda, namluvil Zdeněk Junák, ilustrace a animace Petr Hloušek.

Příběh Sluneční soustavy

vždy v 11.30 a 17.00 hodin
Umělou hvězdnou oblohu, na rozdíl od planetária, zde neuvidíte. Sál exploratoria ovšem nabízí unikátní procházku fascinujícím příběhem Sluneční soustavy. Seznámíte se s moderním pohledem na okolí naší planety, sáhnete si na meteorit starý 1 milion roků a s pomocí audiovizuálního systému, který nemá ve střední Evropě obdoby, budete putovat napříč prostorem i časem. K dispozici je také série mechanických exponátů demonstrujících různou tíži stejných předmětů na různých tělesech ve vesmíru, model Foucaultova kyvadla, vlivu odstředivé síly na tvary kosmických těles, model atmosfér plynných planet včetně vodního “tornáda”. Z blízka je možné studovat také různé zkameněliny, meteorická skla či vzácné druhy meteoritů. Příběhem Sluneční soustavy vás provede zkušený moderátor, který zodpoví i případné zvídavé otázky.

Pozorování hvězdné oblohy

vždy od 19.00 hodin
Pod odsuvnou střechou naší nebeské pozorovatelny najdete velké astronomické dalekohledy nabízející jedinečný zážitek z pozorování objektů blízkého i vzdáleného vesmíru. Prosklená fasáda a velká pozorovací terasa navíc zprostředkují úžasné pohledy na denní i noční Brno. Komentované procházky večerní oblohou vedou odborní průvodci, s ohledem na změny v postavení nebeských těles i počasí je přitom každá taková výprava zcela jedinečná. Během jarních prázdnin máme krásný výhled především na planetu Jupiter. Na pozorování se rozhodně doporučujeme velmi teple obléci, vždyť se odehrává pod odkrytým nebem! Zatáhne-li se, pak je připravena návštěva malého planetária, kde se pod umělou oblohou seznámíte s nejnápadnějšími hvězdami i souhvězdími.

Měsíční podvod? Nová fakta!

ve středu a pátek v 18.00 hodin
Kolik úsilí stovek tisíců odborníků možná přišlo vniveč? Jsme schopni dokázat, že se dvanáct pozemšťanů procházelo po povrchu našeho vesmírného souseda? Anebo to bylo všechno úplně jinak? Pátrejme po největším dobrodružství lidstva. Komentované pásmo málo publikovaných záběrů doplněné podmanivou hudbou a umělou oblohou planetária není věnováno pouze konspiračním teoriím, ale především samotnému programu Apollo. Scénář a režie Pavel Gabzdyl a David Koval, namluvil Zdeněk Junák.

Důvodů, proč se o jarních prázdninách vydat na Kraví horu, je tedy více než dost! Těšíme se na Vaší návštěvu!