Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Báječná věda – listopadové přednášky

Výjimečné myšlenky, výjimečné přístroje – cyklus přednášek známých popularizátorů i odborníků, kteří prezentují některé z mnoha vědeckých témat. Délka pořadu často závisí na zájmu tazatelů, ale nepřevýší 90 minut. Přednášky se konají buď ve velkém planetáriu anebo v poněkud komornějším přednáškovém sále. Rezervace míst možná přes AKTUÁLNÍ PROGRAM

Týden vědy a techniky

Již 12. ročník nejrozsáhlejšího vědeckého festivalu v České republice pořádaného Akademií věd České republiky. Více na www.tydenvedy.cz Vstup na všechny akce Týdne vědy a techniky je zdarma. V den konání akce si ale musíte v pokladně Hvězdárny a planetária Brno vyzvednout místenku. Rezervace nejsou možné.

13. listopadu 2012 v 18.00

Úžasné divadlo fyziky
Fyzikální experimenty v sále velkého planetária.

Klasický přednáškový cyklus

 

Jak se dělá počasí

20. listopadu 2012 v 18.00
RNDr. Milan Šálek, Ph.D., vedoucí regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ v Brně

Přednáška se bude věnovat především zákulisí tvorby předpovědi počasí, měření atmosféry a metodám meteorologické prognózy. Ukážeme si tzv. metody dálkové detekce, tj. hlavně informace o měření meteorologických družic, radarů či systémů detekce blesků. Na závěr budou uvedeny zajímavosti z oblasti nebezpečných meteorologických jevů, zejména některé skutečnosti o vývoji tornád nebo hurikánů.

5 z 50: Česká republika a Evropská jižní observatoř

27. listopadu 2012 v 18.00
prof. RNDr. Jan Palouš, DrSc., Evropská jižní observatoř

Téměř deset let trvající příprava vedla k založení Evropské jižní observatoře v říjnu 1962. V 60. a 70. letech minulého století byly evropské dalekohledy budovány na hoře La Silla v jižní části pouště Atacama v Chile, v 80. a 90. letech pak severněji na hoře Paranal. Jako třetí místo v Chile byla zvolena planina Chajnantor v nadmořské výšce 5000 metrů, kde je dokončován interferometr ALMA. Pro Českou republiku nabízí vstup do Evropské jižní observatoře možnosti pro rozvoj astronomie i pro vývoj vysoce pokročilých optických a mechanických zařízeni, zejména pro Evropský extrémně velký dalekohled.