Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Optika! Jak na ni?

OPTIKA! JAK NA NI? – UNIKÁTNÍ CYKLUS WORKSHOPŮ

Snem každého správného astronoma je bezesporu vlastnit ten nejlepší astronomický dalekohled. Tušíte ovšem, který to je? Nebo jej snad už máte doma, ale tak nějak nevíte co s ním? Pak je právě pro vás určen cyklus čtyř mimořádných říjnových workshopů zaměřených na astronomickou optiku. Světem čoček a zrcadel vás provede Zdeněk Řehoř z Hvězdárny a planetária Brno a Univerzity Palackého v Olomouci. Workshopy se konají v průběhu října vždy ve čtvrtek od 18.00 v přednáškovém sále Hvězdárny a planetária Brno. S ohledem na omezenou kapacitu je vhodné si předem rezervovat vstupenky na https://www.hvezdarna.cz. Workshopy na sebe navazují jenom volně, lze absolvovat jenom některé z nich.

 

4. října 2012, Když se řekne dalekohled

Dalekohled zná asi každý, víte ale, kolik existuje základních konstrukcí a jaký je mezi nimi rozdíl?
K čemu je ten či onen typ vhodný?  Na tyto otázky přináší odpověď úvodní seminář z cyklu optických workshopů. Seznámíte se také s nejrůznějším astronomickým příslušenstvím a s možnostmi jeho běžného i méně obvyklého využití. K čemu je vhodný třeba obyčejný starý fotografický objektiv?

 

11. října 2012, Amatérské astronomické dalekohledy 21. století

Dalekohled, to nejsou jen skla. Dnes se již velmi často setkáváme s nejrůznějšími elektronickými doplňky. Přes jednoduché pohony až po robotizované systémy. Jak tyto prvky pracují a jak vlastně vypadají? Pohlédněte do útrob elektronických pomůcek astronomů.

 

18. října 2012, Vybíráme astronomické vybavení

Který dalekohled bude ten správný? Musí stát astronomický dalekohled astronomické částky? Jaké k němu zvolit příslušenství? Jak se orientovat v nabídkách prodejců? A co vlastně do začátku skutečně budete potřebovat? Nebo snad již doma máte sbírku optiky a tápete, co s ní? Odpovědi naleznete v zábavných demonstracích v průběhu workshopu.

 

25. října 2012, Péče o dalekohled

Máte doma dalekohled? A víte, jak s ním správně zacházet, aby nedošel k úhoně? Workshop s mírně destrukční ukázkou pro všechny, kteří chtějí vidět nejen ničení optiky, ale i její čištění a seřizování. Tušíte vlastně, k čemu všemu lze použít dalekohled? Napadlo vás někdy, že v něm máte třeba i mikroskop, fotografický objektiv nebo dokonce svářečku plastů?