Menu English

Podívejte se na Perseidy

Jako každý rok i letos kolem 11. srpna planeta Země proletí nejhustší částí proudu drobných částic, které se v minulých staletích uvolnily z jádra komety Swift-Tuttle. Některá tato tělíska se strefí přímo do Země a při průletu atmosférou se rychle ohřejí a vzápětí vypaří. My pak zahlédneme světelný doprovod takového zániku: sloupec plazmatu, ionizované a excitované atomy rozprášeného kosmického prachu. V případě proudu částic komety Swift-Tuttle se nám bude zdát, že tyto „padající hvězdy“ vylétají jakoby ze souhvězdí Persea, zhruba z téhož místa oblohy (tzv. radiantu).

Právě podle souhvězdí Persea se těmto meteorům říká Perseidy, lidově též slzy svatého Vavřince. Letošní návrat Perseid ale bohužel naruší Měsíc v poslední čtvrti. Proto v ranních hodinách zahlédneme jen ty nejjasnější meteory.

S ohledem na rušivý svit Měsíce nebude Hvězdárna a planetárium Brno otevřena. Pro pozorování meteorů je vhodné vyhledat stanoviště s dostatečně tmavou noční oblohou, nejlépe mimo město, s výhledem na východ. Za příznivého počasí bude možné v noci z 11. na 12. a také z 12. na 13. srpna zahlédnout až čtyři desítky Perseid za hodinu. Své zkušenosti můžete sdílet na www.facebook.com/hvezdarna.brno nebo www.twitter.com/HvezdarnaBrno