Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Po setmění – nový pořad brněnského planetária

PO SETMĚNÍ – NOVÝ POŘAD BRNĚNSKÉHO PLANETÁRIA

K létu a prázdninám neodmyslitelně patří i ponocování s hvězdným nebem. Z přesvětleného Brna však příliš hvězd nezahlédneme. Tedy pokud se nevypravíme pod umělou oblohu planetária!

„Hoďte město i vrtkavé počasí na chvíli za hlavu a užijte si jednu opravdu temnou letní noc,“ vyzývá Jan Píšala, autor nového představení pod umělou oblohou brněnského planetária. „Ukážeme vám, co všechno umí naše planetárium a provedeme vás po těch nejzajímavějších objektech blízkého i vzdáleného vesmíru. Průvodci vám budou naši zkušení moderátoři, v jejichž doprovodu zjistíte, že planetárium i prázdninové nebe mají po setmění své osobité kouzlo.“

V představení Po setmění klademe důraz na hvězdnou oblohu planetária. Jeho podstatná část je tedy interaktivní s živým výkladem od školeného průvodce/astronoma v laikům srozumitelné formě. Diváci tak zjistí, jaké planety Sluneční soustavy jsou viditelné, které nápadné hvězdy a souhvězdí zdobí letní oblohu a co všechno můžeme zahlédnout dalekohledy.

„Představení je také poctou projekčnímu přístroji velkého planetária, které má za sebou již dvě desetiletí provozu“, dodává Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno „Za tu dobu zprostředkovalo unikátní výpravu do vesmíru celkem jeden a půl milionu návštěvníkům, kteří zhlédli jedno z 50 originálních představení. Tím padesátým je právě pořad Po setmění.“ Stávající projekční přístroj přitom bude na sklonku tohoto roku vyřazen z provozu. Nahradí jej totiž nový, digitální projekční systém.

Po setmění uvádíme po celý červenec a srpen, vždy od pondělí do soboty, ve 20.00 hodin (5. a 6. července a 29. srpna je zavřeno). V případě pěkného počasí na něj navazuje pozorování skutečné oblohy moderními dalekohledy velké pozorovatelny.  Autorem představení je Jan Píšala, úvodní pasáž namluvil Zdeněk Junák, délka přibližně 55 minut. Pořad je vhodný pro děti i dospělé.