Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Galaxie DEF

V rámci festivalu Dny evropského filmu https://www.eurofilmfest.cz/ se letos na Hvězdárně a planetáriu Brno představí sedmero snímků. Podíváme se na projekt detailně plánované Měsíční základny, nebo do Grónska, kde panuje teplota –22,7°C a arktický oceán inspiruje tvůrce elektronické hudby. Podebatujeme o planetárních problémech s vizuálně podmanivým dokumentem Jací jsme byli, oslavíme Den Země s většinou neviditelnými obyvateli Planety Praha a mořským Národem velryb, který rozhovorem uvede vždy vtipný Lukáš Rumlena. Na své si během nabitého víkendu přijdou i rodiny s dětmi. Pro starší připravujeme Misi asteroid, pátrání po místě dopadu úlomků z Vesmíru, a nejmenší se vypraví s věčně hladovým duem animovaných veverek na jinou planetu za lákavými Oříšky!

Národ velryb

2023, 82 minut, česky s anglickými titulky. Film je vhodný pro ZŠ i SŠ.

Když moře vyvrhne živého keporkaka na neobydlenou pláž, rozeběhne se závod o velrybí život. Během záchrany vzácného tvora pomalu poznáváme jeho život, zvyky a nezvykle komplexní společenský život. Vizuálně uhrančivý přírodopisný snímek o tvorech, kteří jsou vnímáni jako strážci naší planety.


Oříšky

2022, 25 minut, česky

Animované dobrodružství o dvojici veverek, které udělají cokoli, aby se mohly zahryznout do super oříšků. Třeba i odcestují na cizí planetu!


Jací jsme byli

2021, 115 minut, německy s anglickými a českými titulky

Renomovaný německý dokumentarista Marc Bauder ve své vizuálně podmanivé novince Jací jsme byli adaptuje stejnojmennou knihu Rogera Willemsena. Navštěvuje vědce a filozofy, astronauta či podmořskou výzkumnici, kteří reflektují problémy současného světa i planety – kterou se zároveň sami snaží zachránit. Po projekci filmu přijde do brněnské hvězdárny na besedu Ľuboš Slovák. Ľuboš se rozmanitě zaobírá vztahy člověka a mimolidské přírody. Na katedře environmentálních studii FSS MU filosoficky zkoumá proměny konceptů přírody a inspirován hlubinnou ekologii rozvíjí oživující způsoby učení. Beseda se bude přenášet živě i do on-line světa.


Mise asteroid

2022, 93 minut, německy s českými titulky

Dvanáctiletá nadšená astronomka Ulja zjistí, že východní Evropu má zasáhnout asteroid. Ulja přesvědčí spolužáka, aby ho spolu odjeli pozorovat. Nastává závod s časem i s pronásledovateli.


Planeta Praha

2022, 85 minut, česky s anglickými titulky

Praha. Na první pohled je to kamenná, nověji též betonová džungle. Ovšem i tady, v miliono-vém městě, žije překvapivé množství divoké zvěře. Dokumentarista Jan Hošek, autor ceněného snímku Planeta Česko, je díky moderním technologiím přibližuje z výjimečné blízkosti.


–22,7°C

2022, 38 minut, anglicky bez českých titulků

Francouzský hudební producent Molécule se vydal až do vymrzlého Grónska, kde jej zvuk arktického oceánu inspiruje k nové skladbě. Audiovizuální výprava do zemí je pojmenovaná po nejnižší teplotě, kterou na svém výletě zaznamenal.


Měsíční základna –⁠ Příští krok

2022, 20 minut, anglicky bez českých titulků

Člověk se na Měsíc podíval už v roce 1969. Od té doby se uvažuje o stálé měsíční základně. Mělo by se tak stát v nejbližších deseti letech. Sugestivně laděný fulldome snímek představuje obecenstvu tuto misi takřka z první řady.