Menu English

Od 8. do 14. července se koná Festival planet Brno. Vše podstatné najdete na www.festivalplanetbrno.cz

Namalujte vesmírný kamínek

Slyšte, slyšte… hledáme malé i velké vesmírné malíře! Všeho nechejte, zasedněte ke stolu a pomalujte kamínek na téma „vesmír“. Fantazii se meze nekladou – mohou to být hvězdy, vánoční komety, galaxie, ufouni i hrdinové z vědecko-fantastických příběhů.

Na zadní stranu napište hashtag #hvezdarna a nejpozději do úterý 27. prosince 16.00 jej doneste v sáčku se jmenovkou, vaším věkem a e-mailovou adresou na pokladnu Hvězdárny a planetária Brno. Pokud nemáte možnost kamínek vytvořit doma, právě 27. prosince budete mít možnost nakreslit ho přímo u nás.

Nejhezčí a nejzajímavější výtvory vybere naše odborná porota, jejich autoři pak dostanou volné vstupenky na příští rok. A samozřejmě vám je ukážeme, třeba na fotkách na facebook.hvezdarna.cz.

V lednu 2023 rozmístíme kamínky v parku na Kraví hoře, aby se tak vydaly do světa.

Abychom si rozuměli:

  • Najděte zajímavý kamínek a ozdobte jej obrázkem na téma „vesmír“.
  • Na zadní stranu kamínku napište hashtag #hvezdarna.
  • Dejte do sáčku s papírkem, kde bude napsáno vaše jméno, váš věk a e-mailová adresa, na které vás můžeme kontaktovat.
  • Nejpozději do 27. prosince 16 hodin jej doneste na pokladnu Hvězdárny a planetária Brno.
  • V úterý 27. prosince v 17 hodin vesmírná porota vybere pět nejhezčích a nejzajímavějších výtvorů, jejichž autoři dostanou 4 volné vstupenky k nám na hvězdárnu a také několik astronomických knížek. Autor toho úplně nejhezčího a nejzajímavějšího kamínku si odnese skutečný astronomický dalekohled!

Víte, že kdybyste chtěli pomalovat kamínek, který je starý skoro stejně jako naše planeta, museli byste se pro něj vydat až do Kanady? Na východním pobřeží Hudsonova zálivu v severním Quebecu se totiž podařilo objevit skálu, která vznikla před čtyřmi miliardami a 280 miliony roky! Na první pohled byste to do ní ale neřekli – jsou to jen ohlazené, šedé balvany.

Za pradávnými kamínky se ale nemusíte trmácet letadlem a pak terénním vozidlem na opačnou stranu planety. Stačí se projít po Kraví hoře, která je jednou z nejstarších v celé České republice! Většina území Brna se totiž před 600 miliony roky nacházela pod rovníkem, někde na jižní polokouli u okraje Gondwany, a vytvářela jakýsi mikrokontinent, odborně nazývaný „brunovistulikum“. Žijeme tedy na pozůstatku z pásu kdysi aktivních sopek, jaké můžeme v současnosti sledovat například kolem Tichého oceánu v oblasti Kamčatky, Japonska a Mariánských ostrovů. Unikátní pohled do geologické minulosti poskytuje především skalní výchoz s odkrytými žílami světlých vulkanických hornin na křižovatce Grohovy ulice a Úvozu, vytvořený při rozšiřování silnice v polovině minulého století. Tady ze země zdvihnutý kamínek vznikl před 600 miliony roky!