Menu English

Od 8. do 14. července se koná Festival planet Brno. Vše podstatné najdete na www.festivalplanetbrno.cz

Potkejte se s těmi, kteří hýbou vesmírem

Ve čtvrtek 20. října večer se můžete na Hvězdárně a planetáriu Brno potkat s dvěma odborníky, kteří doslova hýbou vesmírem. Nebo alespoň znalostmi o něm. A nejen to, můžete se jich na cokoli také zeptat.

„Do Brna míří výjimeční vědci z řady vědeckých center,“ komentuje událost Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno a velitel stroje na zázraky. „Česká republika totiž hostí celosvětovou konferenci ICRI 2022, která se věnuje problematice výzkumných infrastruktur. Přestože konference první ligy hostí zejména odborníky, nezapomíná se ani na veřejnost. Do prostor našeho digitária tak zavítá Xavier Barcons z Evropské jižní observatoře a Nicolaus Hanowski z Evropské kosmické agentury.“

Xavier Barcons je odborník na rentgenovou astronomii a kvasary, ale hlavně již pět let generální ředitel Evropské jižní observatoře (ESO). Ta, jako nejrozsáhlejší vědecký projekt Evropské unie mimo evropský kontinent, provozuje největší astronomické přístroje na světě. Jaké mimořádné vědecké objevy se povedly systémům Very Large Telescope a ALMA? Jak daleko dospěla stavba ambiciózního dalekohledu E-ELT, jehož zrcadlo je dvakrát větší než brněnské digitárium a bude ukryto v kopuli o výšce 75 metrů? A jak se na to všem podílejí čeští vědci a technici?

Nicolaus Hanowski je vedoucí oddělení dálkového průzkumu Země Evropské kosmické agentury. Proč je pro nás důležité monitorovat Zemi z vesmíru? Co všechno jsme dnes o ní schopni za pomocí nejmodernějších technologií zjistit? A mají investice do kosmického průmyslu svůj význam?

Nenechejte si ujít příležitost setkat se se skutečnými hvězdami hvězdné oblohy! Vystoupení obou jedinečných odborníků bude v anglickém jazyce, překlad do češtiny zajištěn. Vstupenky na setkání s těmi, kteří hýbou vesmírem, získáte na www.hvezdarna.cz/program.

International Conference on Research Infrastructures (zkr. ICRI) se koná pravidelně každé dva roky a účastní se jí stovky vědeckých expertů, ale také zástupců mezinárodní politické scény. Společně diskutují o problémech a trendech ve vědě a vědeckých infrastrukturách. Letos poprvé je v rámci této konference připravený také program pro veřejnost. Hlavním organizátorem letošní konference je společně s Evropskou komisí Masarykova univerzita v Brně. Více informací najdete na www.icri2022.cz