Menu English

Od 8. do 14. července se koná Festival planet Brno. Vše podstatné najdete na www.festivalplanetbrno.cz

Staň se pokusným králíkem a já ti řeknu, kdo jsi! IV

V sobotu 8. října 2022 od 13:00 do 20:00 se Hvězdárna a planetárium Brno opět stane centrem výzkumu v oblasti evoluční psychologie! Návštěvníci všech věkových kategorií, kteří zavítají v odpoledních hodinách na Kraví horu, se budou moci aktivně a zcela zdarma zúčastnit bádání, které mimo jiné pomůže českým vědcům lépe pochopit, co vše je parazitický prvok jménem Toxoplasma gondii schopen udělat s lidským chováním. Výzkumně-filosofický program zakončený drobnou odměnou je potom připraven i pro nejmladší.

obrazek

Myslíte si, že se zrovna Vás Toxoplasma netýká? Věřte nebo ne, ale tuhle potvůrku si nese v těle každý třetí z nás! Nepromarněte tedy jedinečnou příležitost zjistit, jestli máte „toxku“ v těle, a vydejte se na brněnskou hvězdárnu obětovat malou trochu své krve 🙂 A aby bylo bádání úplné, tak ještě k tomu všemu dostanete za domácí úkol vyplnit osobní dotazník, který vám prozradí mnohé o vás samotných! A nezapomeňte také vzít své děti, jelikož i ony se budou moci do výzkumu zapojit. Čeká je povídání o robotech a moderních technologiích, a to s naším kolegou Robinem Kopeckým věnujícím se experimentální filosofii, který jim za pár minut spolupráce předá barevný odznáček. 🙂

Našimi hosty a současně odborníky v oblasti výzkumu prvoka toxoplasmy budou pracovníci Laboratoře evoluční biologie při Katedře filosofie a dějin přírodních věd Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Vedoucím a současně zakladatelem týmu je pravděpodobně nejznámější český evoluční biolog profesor Jaroslav Flegr, který se ve své laboratoři již zmíněným parazitem zabývá více než 20 let. V rámci jeho internetového projektu pokusnikralici.cz se jeho týmu podařilo již do svého bádání zahrnout desetitisíce dobrovolníků, a to prostřednictvím promyšlených dotazníků…

Těšíme se na vás!

8. října 2022, 13:00 – 18:00

foyer, vstup zdarma

Odběry krve, určení Rh faktoru, dotazníky, experimenty a odznáčky pro děti.

8. října 2022, 14:00

přednáškový sál, vstupné 80 Kč

Život ve vesmíru pohledem evoluční biologie
Mgr. Jan Toman, Ph.D.

Přírodovědecká fakulta UK v Praze

Program a vstupenky

Astrobiologové se většinou zabývají tím, zda může život vznikat mimo Zemi, a podmínkami, které je pro to třeba splnit. Přinejmenším stejně důležitá je ale také otázka, jak by takový život mohl vypadat. Evoluční biologie přitom ukazuje, že v tomto ohledu zdaleka nejsme odkázáni jen na plané fantazírování. V rámci přednášky se dotkneme hlavních evolučních principů, kterými se musí řídit každá biosféra, a z toho vyplývajících důsledků. Nezapomeneme ale zmínit ani různé speciality pozemské evoluce. To vše nás přivede k centrální záhadě – do jaké míry je evoluce předvídatelná a nakolik se jedná o náhodu?

8. října 2022, 18:00

digitárium, vstupné 120 Kč

Babičko, a proč má ten covid tak velké zuby? – O původu a evoluci nového koronaviru
prof. RNDr. Jaroslav Flegr, CSc.

Přírodovědecká fakulta UK v Praze

Program a vstupenky

Ještě před 100 lety byli paraziti, tedy viry, bakterie, prvoci a helminti, nejčastější příčinou smrti. Po celé lidské dějiny představovaly epidemie nejhorší pohromu, která mohla společnost potkat. S příchodem čističek odpadních vod, nástupem vakcinace a objevem antibiotik se však situace změnila a význam parazitů zásadně poklesl. Jenže nastal rok 2020 a příroda nám názorně předvedla, že odvěký zápas není ani zdaleka dobojován. Ačkoli jsme od poslední velké pandemie vyvinuli až zázračně účinné zbraně, stejně virus připravil o život podobně lidí jako pandemie španělské chřipky. Jak je to možné? Kde se vzal nový koronavirus? Jak a proč se v průběhu epidemie virus měnil a jak se bude měnit dál? Jak to celé skončí a bude se to opakovat? Přednáška nabídne pohled evolučního biologa, parazitologa a bývalého  imunologa v jedné osobě na průběh pandemie a její příčiny.