Menu English

Od 8. do 14. července se koná Festival planet Brno. Vše podstatné najdete na www.festivalplanetbrno.cz

Sluneční noc vědců

V pátek 30. září od 18 do 24 hodin přijďte a prožijte slunečnou noc vědců. Slibujeme program s nevšedními zážitky. Tentokráte máte totiž šanci vydat se vstříc nejbližší a z pohledu nás pozemšťanů i nejdůležitější hvězdě ve vesmíru – Slunci.

Noc vědců se snaží ukázat, jak je důležité vymýšlet, kultivovat a především pak dotahovat do konce všechny malé i velké vědeckotechnické projekty, které mají smysl. Věda pohání lidskou společnost směrem dopředu, a proto je třeba jí dopřát prostor, jaký si zaslouží.

Na Hvězdárně o něj rozhodně nebude nouze. Proto neváhejte a vydejte se na Kraví horu. V podzimním kině s vesmírnou duší zhlédnete vědecko-fantastický film Sunshine o záchraně lidstva v okamžiku, kdy se naše denní hvězda rozhodne vyhasnout. Pokud to počasí dovolí, opět před budovou zazáří Heliosféra. V přednáškovém sále se vydáte do říše barevných spekter. V podzemním exploratoriu si projdete příběhem vzniku, vývoje a zániku hvězd, během kterého si v ruce podržíte skutečný meteorit.

Součástí noci vědců bude i hra v parku na Kraví hoře, která hvězdárnu propojí hvězdárnu s Fakultou stavební Vysokého učení technického v Brně. Vstup na všechny akce je zdarma, s výjimkou digitária, kde je symbolické vstupné 50 Kč. Vstupenky získáte na www.hvezdarna.cz

Náš program

Sluneční superbouře
digitárium 18:00, 18:45, 19:30, 20:15, 21:00, 21:45, 22:30, 23:15
Vydejte se s námi na výpravu k naší nejdůležitější hvězdě ve vesmíru. Společně poznáme horoucí nitro hluboko pod povrchem Slunce a zažijeme obrovskou sílu slunečních superbouří.

V říši mlhovin
exploratorium 18:00 – 23:30
volně přístupná výstava

Neuvěřitelné Slunce
přednáškový sál 18:00 – 23:30
Podívejte se na naši denní hvězdu očima té nejdokonalejší sluneční observatoře, jakou má lidstvo momentálně k dispozici, totiž očima sondy Solar Dynamics Observatory.

Heliosféra
18.00 – 23:30
Za příznivého počasí se přijďte ke slunečním hodinám podívat na náš nejnovější nafukovací model.

Pozorování večerní oblohy
20:00 – 23:30
Za jasného počasí se našimi velkými dalekohledy díváme na Saturn a Jupiter. Cestou na naši pozorovací terasu se také můžete podívat na jeden optický experiment.

Sunshine
19:00 – 21:00
Slunce vychládá, na Zemi vládne krutá zima a lidé se snaží zachránit. Podzimní kino s vesmírnou duší (projekce je venku, promítáme za každého počasí, vezměte si s sebou podušky, židličky, teplé oblečení apod.)

Dotkni se Slunce
18:00 – 24:00
Vědomostní hra na chodníku mezi ulicí Veveří (start před Fakultou stavební Vysokého učení technického v Brně, před kterou najdete Lunalón) a Hvězdárnou a planetáriem Brno. Budete potřebovat pouze papír a tužku nebo chytrý telefon, zkrátka něco na poznámky. Na konci vás čeká zasloužená odměna!

Honba za Sluncem
12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00
V pátek 30. září každou hodinu na facebook.hvezdarna.cz odtajníme místo, kde se nachází jeden z obřích portrétů Slunce. Kdo první přijde, ten si jej odnese. Ale pozor! Má průměr skoro 2 metry, buďte připraveni.

Praktické rady k návštěvě

  • V pátek 30. září od 18 do 24 hodin.
  • Program najdete zde nebo na facebook.hvezdarna.cz
  • K cestě na Kraví horu použijte městskou hromadnou dopravu, pokud přijedete automobilem, zaparkujte na parkovišti u házenkářského hřiště.
  • Vstup zdarma, vyjma pořadů v digitáriu
  • Nafouknutí Heliosféry může ohrozit nepříznivé počasí.
  • V okolí je několik dobrých i špatných restaurací.
  • Během noci vědců můžete zajít i na jiná místa, přehled najdete na www.nocvedcu.cz