Menu English

Od 8. do 14. července se koná Festival planet Brno. Vše podstatné najdete na www.festivalplanetbrno.cz

Turecko – Omamná vůně Orientu

Turecko – Omamná vůně Orientu je nový audiovizuální pořad pod magickou hvězdnou oblohou planetária o exotické zemi na pomezí dvou kontinentů, ve které se mísí evropská a asijská kultura. Začneme virtuální prohlídkou jednoho z nejkrásnějších měst na světě – Istanbulu, ve kterém pod kopulemi mešit a věžemi minaretů pulzuje neuvěřitelně různorodý a barevný život.

Turecko však zdaleka není jen úchvatné panorama dávného Cařihradu. Oproti vžitým představám je to země přívětivých a pohostinných lidí, dech beroucích přírodních scenerií a nepřeberných kulturních památek. Nakoukneme proto do mešit i arménských křesťanských kostelíků, projdeme se jedinečnými skalními městy a ponoříme se do mlh dávné minulosti u pozůstatků zaniklých civilizací.

Pobřeží „Turecké riviéry“, omývané křišťálově čistým Jónským mořem, je nejen oblíbeným místem vodních radovánek, ale také jednou z kolébek civilizace. Ve zdejších starověkých sídlech působilo mnoho starořeckých učenců a zrodilo se zde i mnoho myšlenek zabývajících se uspořádáním vesmíru.

Cestopisný pořad „Turecko – Omamná vůně Orientu“ napsal Jaroslav Luner a namluvil Zdeněk Ševčík z Divadla Radost. Uvádíme od 1. do 22. prosince každý čtvrtek v 18 a ve 20 hodin.