Menu English

Právě pro vás dokončujeme novou výstavu v podzemním sále Exploratoria. Jakmile bude hotová, bude sál opět zpřístupněn. Děkujeme za pochopení.

Měsíční noc na Kraví hoře

Tohle si rozhodně nesmíte nechat ujít! V pátek 27. července se na nočním nebi odehraje divadlo, na jehož reprízu si počkáme dalších 11 roků. Komu připadne hlavní role? Přeci Měsíci! Ten se na dlouhé dvě hodiny schová do zemského stínu, aby nám předvedl parádní úplné zatmění. Aby toho nebylo málo, bude na nebeské scéně sekundovat zářivý Mars, doprovázený dalšími planetami Sluneční soustavy.

Co se bude dít na brněnské hvězdárně?

Když bude pěkné počasí, tedy na obloze zahlédneme Měsíc, začne na Hvězdárně a planetáriu Brno pozorování noční oblohy hned po setmění. A nejen to! Od 21. hodiny budou připraveny dalekohledy i speciální světelné instalace.

V parku například najdete světelnou instalaci, která představí jednotlivé fáze zatmění. Vykoupat se můžete i v zářící měsíční vodě v bazénech na koupališti, kde atmosféru Měsíční noci dokreslí Měsíc virtuální! Ostatně právě z koupaliště bude nejlepší výhled na počáteční fázi zatmění.

Podívejte se na náš videonávod…

  • Úplné zatmění proběhne v pátek 27. července od 21.30 do 23.13 letního času.
  • Zatmění bude vidět jen za pěkného počasí.
  • Připravena jsou tři stanoviště: hvězdárna, park, koupaliště.
  • Z Kraví hory je nejlepší výhled z koupaliště.
  • Připraveny budou dalekohledy, vstup zdarma.
  • V parku Kraví hory najdete obří, fotografické simulace průběhu úkazu.
  • Na budovu hvězdárny promítneme obraz snímaný našimi kamerami (bude-li jasno).
  • Je neprůjezdná ulice Údolní. Jak se dostanete na Kraví horu?
  • Digitárium bude zavřeno, přístupné budou pouze toalety na koupališti.
  • Vstup zdarma.

37007508_10155848775394842_5471293563461435392_o

Co když nejste v Brně?

Zatmění Měsíce však bude vidět nejen z Brna, ale i celé České republiky. Dokonce z celé Evropy, Afriky i Asie. Nejdelší úplná zatmění Měsíce trvají 106 minut. Například v červenci 2000 to bylo přesně 106 minut a 25 sekund. V srpnu 1859 trvalo ještě o tři sekundy déle. Tento rekord však bude překonán až 19. srpna 4753 s časem 106 minut a 35 sekund. Těch 103 minut v pátek 27. července 2018 bude ovšem i tak velmi dlouhýýých…

Co se bude na nebi odehrávat?

K pozorování mimořádného měsíčního představení nic speciálního nepotřebujete. Snad jen štěstí na pěknou oblohu, teplé oblečení a ideálně nějaké ty přátele. To, že se děje něco zvláštního, bude patrné už při východu Měsíce nad jihovýchodní obzor krátce před 21. hodinou. Kdybyste se v té době, tedy v pátek 27. července večer, nacházeli oblečení ve skafandru na vyprahlém povrchu samotného Měsíce, viděli byste, jak planeta Země pozvolna zakrývá oslnivý sluneční disk.

Úplné zatmění začne o půl desáté večer. Pokud budete někde mimo rušivá světla města, objeví se na setmělé letní obloze nejen řada slabých hvězd, ale i Mléčná dráha. A budete-li mít po ruce dalekohled, určitě se s ním na měsíční kotouč podívejte. Odměnou vám bude spousta zajímavých detailů.

Úplné zatmění Měsíce skončí ve čtvrt na dvanáct, ještě po půlnoci však budeme sledovat, kterak Měsíc vystupuje z plného zemského stínu.

Podívejte se také na planety!

V téže době v těsné blízkosti Měsíce snadno najdete i naoranžovělý zářivý Mars. Jen o pouhé čtyři dny později přitom nastane tzv. velká opozice, během které bude Mars jenom 58 milionů kilometrů od Země. To je nejmenší vzdálenost od předcházející velké opozice v roce 2003. Pokud na Mars zamíříte dalekohled, snadno rozlišíte jeho malý kotouček a na něm dokonce i drobné, tmavé skvrnky. A proč „opozice“? Jednoduše proto, že Mars bude na opačné straně pozemské oblohy než Slunce.

Na vlastní oči si můžete ověřit nesmyslnost zpráv šířících se každé léto internetem o „Marsu s velikostí Měsíce“. Určitě jste také nějaký dostali… Na pozemské obloze bude Měsíc i Mars kousek od sebe. V prostoru Sluneční soustavy však různě daleko. I když se k nám oranžová planeta přiblíží na pouhých 58 milionů kilometrů, stále bude mít 75x menší úhlový průměr než Měsíc v úplňku.

Na obloze tentýž večer kromě Marsu najdete i planetu Saturn (nízko nad jižním obzorem v souhvězdí Střelce), jasný Jupiter v souhvězdí Vah nad jihozápadem a krátce po západu Slunce nad západním obzorem i zářivou Venuši. Mezi Saturnem a Jupiterem navíc zahlédnete i jasnou, zřetelně naoranžovělou hvězdu Antares ze souhvězdí Štíra.

brozurka_zatmeni_planety_2018_RGB

Hlavním garantem akce je Hvězdárna a planetárium Brno a Sportovní a rekreační areál Kraví hora. Umělecké instalace zajišťují VISUALOVE. Měsíční noc se koná pod záštitou Petra Vokřála, primátora statutárního města Brna, a Martina Landy, starosty městské části Brno-střed. Měsíční noc je součástí projektu Jihomoravský kraj fandí vědě!