Menu English

Slunci vstříc!

Slunci vstříc!

Hned dvakrát se můžete vydat na Kraví horu, pokud vás zajímá nejdůležitější hvězda ve vesmíru – naše Slunce. Jeden z největších českých odborníků na jeho studium se zamyslí nad jeho záhadami, které se snaží pozemští astronomové rozlousknout, podruhé se rovnou vydáte do říše fantazie.

http://vstupenky.hvezdarna.cz/hvezdarna-a-planetarium-brno/myprofile/list/titledetail/5126-pristi-zastavka-vesmir

25. ledna 2018 od 18:00
doc. Mgr. Michal Švanda, Ph. D., přednáška Ke Slunci, ale ne zpátky

Výzkum Slunce nabírá v posledních letech správné obrátky. K vypuštění se chystají přelomové sondy, z nichž dvě poletí přímo ke Slunci, do vzdáleností, ve kterých se těleso vyrobené lidskou rukou zatím nevyskytovalo. Co nového tyto sondy přinesou? Jaké technické problémy musí konstruktéři překonávat? A lze pokročit ještě dále? O tom všem budeme mluvit na lednové přednášce.

13. února 2018 od 18:00
Sunshine, projekce sci-fi filmu

Děj britského sci-fi thrilleru se odehrává v roce 2057 na palubě kosmické lodi Icarus 2, jejíž osmičlenná posádka má za úkol svrhnout na vyhasínající Slunce obří nukleární nálož a tím jej znovu probudit k činnosti. Pokud se to nepodaří, rodná planeta sužovaná solární zimou vyhyne. Po šestnácti měsících strastiplné cesty dojde k poškození lodi, ztrátě spojení se Zemí a k nečekanému kontaktu s vrakem lodi Icarus 1, která byla před sedmi lety vyslána na stejnou misi, ale beze stopy zmizela … (V anglickém znění s českými titulky.)